Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. května 2024 v 7:37
Čas čtení 1:19

Česká firma opustila rozdělané stavby za stamiliony. Katastrofa, shodují se experti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká firma opustila rozdělané stavby za stamiliony. Katastrofa, shodují se experti
Zdroj: Unsplash / Ümit Yıldırım

V posledních dvou letech získala firma Brex zakázky za více než půl miliardy korun. Ty ale už nedokončí.

Společnost pozastavila práce již před několika týdny, nyní podala u soudu návrh na zahájení insolvenčního řízení, žádá o povolení reorganizace. Podle serveru Novinky.cz věřitelům dluží 176 milionů korun. O insolvenci soud zatím nerozhodl, věřitele, kteří chtějí uplatnit své pohledávky, ale vyzval, aby se ozvali.

28. května 2024 v 6:40 Čas čtení 1:00 Čím dál více pracujících mladých lidí žije s rodiči. Bydlení si dovolit nemohou Čím dál více pracujících mladých lidí žije s rodiči. Bydlení si dovolit nemohou

Liberecký kraj má u firmy momentálně rozjednaných devět veřejných zakázek. To, že má problémy, již naznačila nedávno. Opravit měla historickou budovu v Lidových sadech, od soutěže však odstoupila a smlouvu nepodepsala.

Souběžně zastavila i rekonstrukci průtahu Rokytnicí nad Jizerou, zakázku za 209 milionů získala minulý rok. Stavba se po zimě měla obnovit, k ničemu však nedošlo. Z místa už zmizela technika i materiál.

„Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, které jsou těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno pro to, aby firma Brex projekty dokončila,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Plánované stavby firmy Brex ovlivněné insolvencí:

  • Most ve Víchové nad Jizerou (v hodnotě 13 354 000 korun). Firma má jen odstranit vady a nedodělky.
  • Most přes Panenský potok včetně opěrné zdi v Pertolticích pod Ralskem (v hodnotě 24 357 000 korun včetně DPH).
  • Most v Záskalí na Liberecku (v hodnotě 18 662 000 korun včetně DPH). Firma tu má odstranit vady a nedodělky. 
  • Silnice III/27018 Kněžice–Lvová (tři mosty v hodnotě 12 732 000 korun). Stavbu dokončí jiná firma.
  • Most U Jarmary v Jilemnici (hodnota díla 8 382 000 korun včetně DPH). Stavba nebyla zahájena.
  • Dva mosty ve Veselé u Semil (cena díla za oba mosty 11 595 000 včetně DPH). Práce na prvním mostě zatím nezačaly, došlo pouze k vykácení, u druhého pokračuje betonáž. Další postup stavby není jasný.
  • Průtah Rokytnicí nad Jizerou, jedná se o silnici a čtyři mosty. Začaly pouze základní práce, pak stavba ukončena. Provoz na silnici byl obnoven.
  • Centrum odborného vzdělávání na Střední zdravotnické škole v Turnově. Z většiny dokončeno, Liberecký kraj věří, že Brex dokončí i zbývající práce (hodnota díla 51 469 000 korun včetně DPH).
  • Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA v Semilech.
Domů
Sdílet
Diskuse