Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
28. května 2024 v 6:40
Čas čtení 1:00

Čím dál více pracujících mladých lidí žije s rodiči. Bydlení si dovolit nemohou

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čím dál více pracujících mladých lidí žije s rodiči. Bydlení si dovolit nemohou
Zdroj: Unsplash/Melissa Walker Horn/volně k užití

Počet mladých zaměstnaných lidí žijících s rodiči v Evropské unii v posledních letech výrazně vzrostl. Ukazují to data Eurostatu. Nejvýraznější nárůst zaznamenalo Irsko.

Analýza údajů, kterou sdílel deník Guardian, zjistila, že podíl pracujících lidí ve věku od 25 do 34 let žijících v domě svých rodičů mezi lety 2017 a 2022 v průměru vzrostl ze 24 na 27 procent. V Irsku, kde se ceny nájmů od roku 2013 zdvojnásobily, se podíl zvýšil ze 27 na 40 procent.

27. března 2024 v 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

Mezi další země, které mezi lety 2017 a 2022 zaznamenaly vyšší nárůst, patří Portugalsko, kde se podíl zvýšil ze 41 na 52 procent, a Španělsko, kde došlo ke zvýšení ze 35 procent na 42 procent. Nárůst zaznamenalo třeba Chorvatsko, a to z 58 na 65 procent.

„Mladí lidé žijící u rodičů mají častěji problémy vystačit si s penězi a nemohou si dovolit neočekávané výdaje. Ti z méně majetných rodin tedy mají menší šanci se od rodiny odstěhovat,“ uvádí autoři analýzy. Ceny nemovitostí v celé eurozóně vzrostly mezi lety 2010 a 2022 dle Eurostatu o 47 procent.

Zpráva dále ukázala, že polovina mladých lidí žijících u rodičů by se do roka chtěla vystěhovat, pouze 27 procent to však aktivně plánuje. Nemožnost samostatného bydlení má pravděpodobně nepříznivý dopad i na životní pohodu mladých. Studie také zjistila, že se často pojí s pocity sociálního vyloučení.

26. května 2024 v 17:45 Čas čtení 0:28 V chorvatském přímořském městě se otrávilo několik lidí. Voda z kohoutku byla kontaminována výkaly V chorvatském přímořském městě se otrávilo několik lidí. Voda z kohoutku byla kontaminována výkaly

Velký rozdíl dle průzkumu hrají kulturní rozdíly. „Mnoho předchozích výzkumů zjistilo, že v mnoha zemích jižní a východní Evropy jsou rodinné vazby silné, zatímco podpora mladých ze strany státu je poměrně nízká. Ve srovnání s tím je v severských zemích normou opustit domov kolem 18 let,“ uvedla autorka zprávy Eszter Sándor.

Kompletní výsledky obsáhlé studie najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse