Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
29. května 2024 v 13:39
Čas čtení 1:04

Unikátní mapa odhaluje ceny nájmů v celém Česku. Rozdíly jsou propastné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Unikátní mapa odhaluje ceny nájmů v celém Česku. Rozdíly jsou propastné
Zdroj: Pexels/Mike Cho/volně k užití

Ministerstvo financí na svém webu zveřejnilo interaktivní mapu, která srovnává tržní ceny nájemních bytů napříč Českem.

Cílem novinky je hlavně pomoci určit výši nájemného v dotovaných bytech těm, kteří to potřebují. Jedná se zejména o mladé lidi do 35 let, kteří nevlastní nemovitost určenou k bydlení, zdravotnický personál, učitele a učitelky, policisty a policistky, lidi pracující v sociálních službách, seniory a seniorky či oběti domácího násilí. 

Interaktivní cenová mapa.
Interaktivní cenová mapa. Zdroj: Ministerstvo financí České republiky

Na mapě si může každý zvolit preferovanou kategorii bytu, konkrétně mezi dispozicemi 1kk (1+1), 2kk (2+1), 3kk (3+1) a 4kk (4+1). Ministerstvo při vytváření projektu vycházelo z veškerých dostupných dat o nájemním trhu, především potom z nabídek na realitních portálech. 

Nejdražší byty jsou v Praze 

Zveřejněná data odpovídají dosavadním informacím o nerovnoměrném rozložení cen nájemních bytů v jednotlivých částech země. Zatímco na pražském Žižkově vychází průměrné měsíční nájemné na 407 korun za metr čtvereční, v severočeském Děčíně tato částka činí pouhých 178 korun. Projekt tak potvrzuje, že Praha si suverénně drží první místo na poli cen nájemních bytů.

22. května 2024 v 14:10 Čas čtení 0:39 Dostupnější bydlení pro mladé singles? Brno chystá revoluční novinku Dostupnější bydlení pro mladé singles? Brno chystá revoluční novinku

Mapa také ukazuje, že v hlavním městě se pomalu stírají rozdíly mezi cenami nájmů v centru města a na periferii. Například rozdíl mezi nájemným na Malé Straně a v Sobíně na západním okraji Prahy činí pouhých 33 korun na metr čtvereční. 

První nájemní byty do tří let 

Jak uvádí web Peníze.cz, cenová mapa v blízké době poslouží jako podklad k vládnímu projektu, jehož cílem je zvýšit dostupnost nájemního bydlení v Česku. „Propojíme stát, obce a soukromý sektor, abychom mohli výhodně stavět a zajistit tak nájemní byty pro skupiny lidí, kteří to potřebují. Tím zároveň rozhýbeme celý trh s bydlením. Existují už i konkrétní projekty, první byty budou připravené už do tří let,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) během představení projektu. 

Domů
Sdílet
Diskuse