Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Vincenc Novák
22. května 2024 14:10
Čas čtení 0:39

Dostupnější bydlení pro mladé singles? Brno chystá revoluční novinku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dostupnější bydlení pro mladé singles? Brno chystá revoluční novinku
Zdroj: Unsplash/Bench Accounting/volně k užití

Lidé žijící bez partnera či partnerky mají obvykle omezené možnosti vlastního bydlení. Na uhrazení nájmu často míří polovina nebo i větší část platu. Vedení Brna se tuto situaci rozhodlo změnit a nabídlo mladým lidem nové řešení.

Bytový fond města Brna obsahuje okolo 28 tisíc bytů, z nichž jsou necelé dvě stovky určeny pro mladé lidi. Tzv. startovací byty byly až doposud určeny pouze pro páry či rodiny s dětmi, podle nových pravidel je však budou moci nově obsazovat i jednotlivci. Informuje o tom web Brněnská drbna

16. května 2024 7:15 Čas čtení 1:04 Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat

Cílem města je omezit trend stěhování mladých lidí do okolí Brna a následného dojíždění za prací nebo volným časem. Město chce naopak tuto ekonomicky perspektivní skupinu v Brně stabilizovat. Pro jednotlivce budou určeny startovací byty s maximální výměrou 40 metrů čtverečních. 

Pro získání startovacího bytu je nutné splnit dvě podmínky. Čistý měsíční příjem žadatele nesmí překračovat průměrnou hrubou mzdu v zemi, zároveň nesmí být nižší než její polovina. Výběr nájemníků probíhá losem, vylosovaným zájemcům bude umožněno uzavřít nájemní smlouvu na tři roky s možností opakovaného prodloužení až do 40 let věku. Veškeré informace jsou dostupné na webu města. 

Na otázku, zda podobný krok plánuje i Praha, jsme se zeptali vedení hlavního města. Jeho reakci nyní zjišťujeme. 

Domů
Sdílet
Diskuse