Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
31. května 2024 v 12:42
Čas čtení 0:36

Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Koncem týdne se do Česka vrátí sluneční bouře. Mohou narušit elektrické sítě
Zdroj: Európska vesmírna agentúra

Do Česka může přijít další silná sluneční bouře a polární záře. Vrací se kolosální skupina slunečních skvrn označovaná jako AR3664. Ta byla v květnu tohoto roku příčinou velkých bouří a rozsáhlých polárních září.

Web Space.com informoval o tom, že v pondělí 27. května vybuchla v jihovýchodním okraji Slunce silná sluneční erupce. Zaznamenalo ji mimo jiné i Centrum pro předpověď kosmického počasí Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), které varovalo před uvolněnými částicemi, které tento týden můžou dosáhnout Země.

31. května 2024 v 7:31 Čas čtení 1:33 Letos k moři do Chorvatska? Tady je přehled nejdůležitějších informací Letos k moři do Chorvatska? Tady je přehled nejdůležitějších informací

Sluneční erupce jsou výrony elektromagnetického záření ze slunečního povrchu. Dochází k nim při uvolnění magnetické energie nahromaděné ve sluneční atmosféře. Dle síly se rozdělují do kategorií od nejslabší třídy B do nejsilnější třídy X. Erupce, která způsobila geomagnetickou bouři mezi 10. a 12. květnem, byla klasifikována jako X1,1.

Oblast slunečních skvrn AR3664 se koncem týdne opět otočí směrem k Zemi. V příštích dnech tedy pozorovatele mohou čekat další polární záře. Současně by ale mohlo dojít k narušení elektrické sítě nebo výpadkům rozhlasového vysílání.

Odborníci zatím žádné oficiální předpovědi nezveřejnili, teprve po důsledném pozorování se během tohoto týdne dozvíme, co přesně nás z hlediska vesmírného počasí čeká.

Domů
Sdílet
Diskuse