Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
refresher team
18. července 2024 v 10:42
Čas čtení 0:49

Pobřeží chorvatského ostrova zachvátily medúzy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pobřeží chorvatského ostrova zachvátily medúzy
Zdroj: Needpix/volně k užití

Medúza kompasová je velká okolo 20 centimetrů a poznáš ji podle typické žebrované kresby na jejím zvonu.

U pobřeží chorvatského ostrova Cres se objevily medúzy kompasové. Tento živočich může člověku způsobit bolestivé popáleniny. Na jejich výskyt upozornil server CNN Prima News s odkazem na chorvatská média.

17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví

Bioložka Milvana Arko Pijevac webu Dnevnik řekla, že medúzy se obvykle vyskytují v hloubkách do deseti metrů. Jejich klobouk může dosahovat průměru 30 centimetrů a chapadla jsou až metr dlouhá. Kvůli oteplování moře odborníci očekávají, že budou medúzy migrovat na sever. 

Ačkoli tento druh může způsobovat nepříjemné a bolestivé popáleniny, lidem jejich výskyt v koupání nebrání. „Nebojím se, asi proto, že jsem ji neviděla. Normálně plaveme, koupeme se, nemám strach,“ řekla zmíněnému chorvatskému webu jedna ze žen, které oslovil.

Anketa:
Žahla tě už někdy medúza?
Kdyby jen jednou, už to znám dost dobře.
Pouze jednou.
Naštěstí ne.
Kdyby jen jednou, už to znám dost dobře.
31 %
Pouze jednou.
34 %
Naštěstí ne.
35 %

Medúzy k moři zkrátka patří. Pokud tě žahne, jako reakce na podráždění a bolest se objeví začervenání kůže, přidat se mohou také jemné puchýřky. Jak by měla vypadat první pomoc? Odborníci místo doporučují ihned omýt mořskou vodou, popřípadě octem. Vhodné je také seškrábat zbytky chapadla, například plastovou kartou, kterou najdeš v peněžence.

Lékařskou péči žahnutí obvykle nevyžaduje. Výjimkou je, pokud zasáhlo hlavu nebo oči a pokud postiženého bolí hlava, zvrací nebo je slabý a je mu nevolno. 

18. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:27 Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně Drahé Chorvatsko. Zmapovali jsme, jak narostly ceny potravin i v restauracích – někde i dvojnásobně

Na počůrání rány, jak to znáš ze seriálu Přátelé, zapomeň. Podle odborníků to ničemu nepomůže, naopak by tento postup mohl spíš uškodit.

Domů
Sdílet
Diskuse