Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
21. srpna 2024 v 12:48
Čas čtení 0:39

Čeští vědci učinili přelomový objev. Vyvinuli unikátní látku, která snižuje chuť k jídlu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští vědci učinili přelomový objev. Vyvinuli unikátní látku, která snižuje chuť k jídlu
Zdroj: ÚOCHB Prague / Propagační materiál

Výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie si na své konto připsali přelomový objev. Podařilo se jim vyvinout látku, která může pomoci při řešení obezity nebo Alzheimerovy choroby.

Nová látka je odvozena od peptidu CART, který najdeme v každém lidském mozku, a který je běžně spojený hlavně s regulací příjmu potravy. Pražští vědci však nyní vytvořili jeho upravenou a vylepšenou verzi, která se vyznačuje vyšší stabilitou a účinností. Informuje o tom stanice ČT24

19. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 6:19 Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let

Tato látka podle vědců snižuje a potlačuje chuť člověka k jídlu. Zároveň také ochraňuje mozek, protože snižuje nebezpečí ze strany proteinu Tau, který je spojován zejména s Alzheimerovou chorobou. 

Upravená molekula funguje na základě tzv. lipizace, během které vědci na přirozený peptid navázali různé kyseliny, díky čemuž zjistili, že daná látka umí překonat překonat tzv. hematoencefalickou bariéru, která od sebe odděluje mozkovou tkáň a cévní systém. 

„Zjistili jsme, že když lipidizovaný analog peptidu CART aplikujeme podkožně, pak dokáže projít do mozku, kde působí tak, že potlačuje chuť k jídlu. A v případě, že se podává dlouhodobě, má i neuoroprotektivní účinek,“ řekl pro ČT24 první autor studie Vilém Charvát, podle nějž by látka mohla fungovat při léčbě nebo prevenci neurodegenerativních onemocnění. 

Domů
Sdílet
Diskuse