Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
23. srpna 2024 v 15:02
Čas čtení 0:35

Lidem v Brně chodí falešné SMSky. Podvodníci se z nich snaží vytáhnout peníze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidem v Brně chodí falešné SMSky. Podvodníci se z nich snaží vytáhnout peníze
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Na brněnskou městskou policii se v uplynulých dnech obrátilo několik lidí, kteří obdrželi textové zprávy s informací o dopravních přestupcích.

Tyto zprávy mají podle policie různé znění a píše se v nich o udělení trestných bodů za řízení nebo o nutnosti zaplatit pokutu a zakončené jsou odkazem. Ten vede n poměrně zdařile zpracování falešné stránky Portálu občana, který na svých skutečných stránkách na riziko sám upozorňuje i s uvedením konkrétních příkladů. 

5. července 2024 v 16:10 Čas čtení 0:50 Šikana na škole v Brně. Jedno z dětí spáchalo sebevraždu, pedagogové dávají hromadnou výpověď Šikana na škole v Brně. Jedno z dětí spáchalo sebevraždu, pedagogové dávají hromadnou výpověď

Slova uvedená ve zprávě mohou podle policistů budit dojem oficiální autority, součástí výzvy jsou totiž slova jako výrazy jako občan, konto řidiče, nebo zkratka „gov“, která reprezentuje anglické slovo government, tedy „vláda“. 

„Nedá se vyloučit, že některé odkazy směřují i přímo na platební brány nebo stahují škodlivý software, který může nebezpečně ovlivnit chování mobilního telefonu a vést k jeho zneužití,“ uvádí policisté, podle nichž jsou zprávy psané dobrou češtinou a dokonce odeslané z českého telefonního čísla. 

Je nutné mít na paměti, že oficiální orgány podobné informace nikdy nerozesílají prostřednictvím textových zpráv, ale pouze doporučenou poštou nebo datovou schránkou. 

Domů
Sdílet
Diskuse