Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
4. září 2024 v 15:06
Čas čtení 0:53

Zemědělec na Bruntálsku našel při orání nevybuchlou minu z 2. světové války. Sám ji vyzvedl a odložil pod strom

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemědělec na Bruntálsku našel při orání nevybuchlou minu z 2. světové války. Sám ji vyzvedl a odložil pod strom
Zdroj: Schemes/RFE/RL

Teprve pak kontaktoval policii. Přivolaní pyrotechnici pak našli v nedalekém lese dalších 20 kusů. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

"I přesto, že muž měl podezření, že se jedná o munici, vytáhl předmět ze země a uložil jej ke stromu," uvedla mluvčí a dodala, že v takových případech lidé s nalezenou municí nemají vůbec manipulovat.

Jakmile se potvrdilo, že jde o dělostřeleckou munici, byli na místo přivoláni pyrotechnici. "Místo nálezu jsme zajistili a díky odlehlosti od domů nebyla nutná evakuace," řekla mluvčí. Muž pak pyrotechnikům řekl, že další munice se pravděpodobně nachází v lokalitě V Pekle, což je zalesněné místo nedaleko prvního nálezu. Tam pak později policejní experti našli dalších 20 dělostřeleckých min.

30. srpna 2024 v 16:10 Čas čtení 0:46 VIDEO: Stometrový sloup kouře. Podívej se, jak vypadal řízený výbuch v Litvínově VIDEO: Stometrový sloup kouře. Podívej se, jak vypadal řízený výbuch v Litvínově

Na Bruntálsku, Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy nevybuchlé munice časté. Především okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území někdejšího Československa. Pozůstatky po bojích se nacházejí dodnes.

Výbuch staré munice zabil například předloni 8. dubna v ostravské části Hulváky devětačtyřicetiletého muže. Další utrpěl zranění. Munice explodovala při výkopových pracích během opravy bytového domu. Policie pracuje s možností, že muž si leteckou pumu spletl s kanalizací a chtěl ji rozřezat.

2. září 2024 v 10:00 Čas čtení 2:46 Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají

V roce 2021 zase policie uzavřela velkou část ostravského obvodu Plesná. Evakuovala tamní obyvatele, protože se tam našla nevybuchlá letecká puma z 2. světové války. Evakuace se týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně 1300 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse