Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
30. srpna 2024 v 16:10
Čas čtení 0:46

VIDEO: Stometrový sloup kouře. Podívej se, jak vypadal řízený výbuch v Litvínově

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Stometrový sloup kouře. Podívej se, jak vypadal řízený výbuch v Litvínově
Zdroj: Orlen Unipetrol

Pyrotechnici v Litvínově odpálili nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války, která byla nalezena v areálu petrochemičky ORLEN Unipetrol. Výbuch si vyžádal jeden menší požár a rozbil skleněné výplně v padesát metrů vzdálené budově.

Odpal provedli dva pyrotechnici ve speciálním vozidle přibližně 300 až 500 metrů od pumy. Přesně ve 12:13 zazněla tlumená detonace. Sloup kouře dosáhl výšky asi sto metrů. Puma byla bezpečně zničena, výbuch nenapáchal žádné větší škody.

„Myslím si, že se vyplatila náročná třídenní ochranná opatření, která jsme vytvořili, protože tlaková, střepinová a seizmická vlna vytvořená výbuchem letecké pumy neudělala v okolí a zejména v závodu žádné velké škody. Zatím máme hlášeno pouze rozbití skleněných výplní na budově, která byla v ose odpalu zhruba ve vzdálenosti 50 metrů,“ řekl na krátkém brífinku po odpalu šéf policejních pyrotechniků Karel Čadil. Zasahovat museli hasiči jen u jednoho menšího požáru.

Po likvidaci ohledali místo exploze hasiči a pyrotechnici. Kolem druhé hodiny odpoledne vstoupili do areálu první zaměstnanci společnosti ORLEN Unipetrol, aby vyhodnotili škody a určili, kdy bude možné obnovit výrobu.

7. září 2023 v 9:00 Čas čtení 1:21 Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty

Hasiči společně s pyrotechniky vytvořili před odpalem kolem nálezu pětimetrový val z písku. Na vytvoření takzvaného sarkofágu použili 440 pytlů s pískem. Instalovali také balistické deky, betonové bloky a lodní kontejnery.

Domů
Sdílet
Diskuse