Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 18. září 2024 v 10:09
Čas čtení 0:49

FOTO: Toto je první snímek vraku ponorky Titan. Zveřejnila jej pobřežní stráž

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Toto je první snímek vraku ponorky Titan. Zveřejnila jej pobřežní stráž
Zdroj: Screenshot/Twitter/@ThePopTingz

Americká pobřežní stráž odhalila první snímek ponorky Titan po smrtelné implozi v červnu 2023. Stalo se tak v souvislosti s pondělním veřejným slyšením, které vyšetřuje úmrtí pěti lidí na palubě.

Oběti nehody zahynuly, když vysoký tlak v hlubokém oceánu způsobil, že se Titan u pobřeží kanadského Newfoundlandu zřítil sám do sebe. Posádku tvořil britský průzkumník Hamish Harding, výkonný ředitel společnosti OpenGate Stockton Rush, britský obchodník Shahzada Dawood a jeho syn Suleman a francouzský potápěč Paul-Henri Nargeolet.

Jak informoval The Guardian, na fotografii lze vidět rozbitý ocasní kužel Titanu a jiné úlomky trosek na dně Atlantského oceánu. Námořní vyšetřovací služby uvedla, že snímek poskytl „přesvědčivý důkaz“, že ponorka prodělala katastrofickou implozi.

18. září 2024 v 7:58 Čas čtení 0:57 Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí
Titan
Titan Zdroj: US Coast Guard

Během pondělního slyšení se objevilo několik nových poznatků o katastrofě Titanu. Podpůrná loď Polar Princ, která se pohybovala na hladině nad Titanem, uvedla, že v jednu chvíli neblahé cesty Titan odeslal zprávu, zda stále funguje informační spojení. „Tady je všechno v pořádku,“ odpověděla posádka Polar Princ. Titan tak postupoval v sestupu. V poslední zprávě ponorka napsala, že shodila dvě míry váhy v naději, že vystoupá na povrch. Následně se spojení přerušilo a pravděpodobně došlo k implozi.

Ozvali se také někteří zaměstnanci společnosti OpenGate se svědectvím, že se na vývoj Titanu spěchalo a někteří z nich měli pochybnosti, zda by se ponorka na tak nebezpečnou cestu měla vůbec vydat. Starosti jim dělala hlavní její konstrukce.

Slyšení začalo v pondělí a předpokládá se, že bude pokračovat dva týdny.

Zpět
Sdílet
Diskuse