Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 18. září 2024 v 7:58
Čas čtení 0:57

Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí
Zdroj: Unsplash/John Tuesday/volně k užití

Podvodníci zneužívají neštěstí lidí zasažených povodní. Rozesílají falešné zprávy pod hlavičkou pojišťovny.

Pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozesílají takzvaní kyberšmejdi falešné SMS zprávy, které slibují „výplatu pojistného.“ Podvodníci spoléhají na to, že lidé v tíživé situaci budou méně obezřetní.

Zprávy obsahují odkaz, na kterém mají oběti povodní zadat své platební údaje, aby se ke slibované částce dostali. Tyto pokyny ovšem s pojišťovnou vůbec nesouvisí, a lidé tak poskytnou své bankovní údaje podvodníkům.

„Podvodníci se neštítí zneužít ani současnou mimořádnou situaci. Podle informací, které máme aktuálně k dispozici, cílí tato vlna podvodných zpráv na občany z oblastí zasažených povodněmi. První rozesílané zprávy jsme zaznamenali již v pondělních nočních hodinách, podle všeho ale jejich rozesílání z různých telefonních čísel stále pokračuje,“ varoval bezpečností ředitel VZP ČR Jan Svoboda.

Zachycené zprávy mířily právě na oblasti postižené povodněmi. Doposud byly zachyceny jen ty, které se vydávaly za VZP, odborníci ale nevylučují, že podvodníci nezneužijí i jiné pojišťovny.

21. srpna 2024 v 11:30 Čas čtení 1:51 S touhle appkou vyzraješ na nepříjemnosti. Za 3 minuty nahlásíš pojišťovně škodu a máš v ní všechny doklady S touhle appkou vyzraješ na nepříjemnosti. Za 3 minuty nahlásíš pojišťovně škodu a máš v ní všechny doklady

Nebezpečný odkaz směřoval na stránky vzp-prihlaseni.sbs. Prokliku takového linku se proto vyvaruj. Kyberšmejdi ale domény často mění, aby nebyli nápadní. Obezřetnost proto radí experti u každé podezřelé smsky.

„Pokud si klient nebude jist, zda se jedná o falešnou zprávu od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222,“ poradila mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Domů
Sdílet
Diskuse