Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
dnes 17. října 2024 v 11:36
Čas čtení 0:54

Horní Lideč bude dál stavět dům pro seniory, který tamní obyvatelé odmítli z bizarního důvodu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Horní Lideč bude dál stavět dům pro seniory, který tamní obyvatelé odmítli z bizarního důvodu
Zdroj: Wikimedia Commons / Autor: Jiří Komárek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Obec Horní Lideč na Valašsku bude pokračovat ve výstavbě domova pro seniory, který místní odmítli v nedávném referendu. Projekt totiž nelze zastavit bez porušení zákona.

Jak informovala stanice ČT24, lidé o záměru obce hlasovali v době, kdy už probíhaly stavební práce. Lidé v referendu odpovídali na otázku, zda si přejí výstavbu domova v dané lokalitě, která se nachází v těsném sousedství základní školy, a také, zda si vznik domova vůbec přejí. Většina místních odpověděla na obě otázky záporně. 

16. října 2024 v 16:38 Čas čtení 0:45 Mbappé se podle spekulací ve Švédsku dopustil znásilnění. Fake news, brání se fotbalista Mbappé se podle spekulací ve Švédsku dopustil znásilnění. Fake news, brání se fotbalista

Deník N se do Horní Lidče vydal několik místních vyzpovídat. V odpovědích se mísí odpor k současnému starostovi Josefu Tkadlecovi (KDU-ČSL), ale také nepochopení, proč by se měli staří lidé potkávat s dětmi z vedlejší školy. 

„Mají se tam prohánět děti, ne sanitky“

„Oni říkají, že to bude dobře, že spolu budou mladí se starými vycházet. No nevím – mám doma děti i důchodce a snesou se tak pět minut,“ odpověděla deníku jedna z místních obyvatelek, která zároveň navrhla, aby domov vznikl v sousedství tamního masokombinátu. 

16. října 2024 v 14:28 Čas čtení 0:36 Drama v brněnském kostele. Žena požádala nevhodně se chovajícího muže, aby odešel, ten ji poplival Drama v brněnském kostele. Žena požádala nevhodně se chovajícího muže, aby odešel, ten ji poplival

Proti tomu, aby se děti potkávaly se seniory, byla namířena i předvolební kampaň ve formě letáků. „Kolem školy by se měly prohánět děti, a ne nějaká auta se zásobováním a sanitky s nemohoucími lidmi. To chceme, aby si děti každý den připomínaly svou budoucnost?“ stálo na papíře, který místní dostali do svých schránek. 

Výstavba objektu má obec vyjít na 130 milionů korun. V novém domově by mělo vzniknout až 25 míst pro seniory. Odpůrci referenda poukazovali také na netransparentní jednání vedení obce během příprav projektu, starosta však toto tvrzení odmítl.

Domů
Sdílet
Diskuse