Výzkum odhalil, že kyselinu trifluoroctovou, zvanou také TFA, obsahuje až 80 procent vybraných vzorků pečiva po celé Evropě.
Tolerovaná koncentrace v pečivu činí 0,01 mikrogramu na kilogram, v českých makových závinech však kontrola podle webu TN.cz odhalila koncentraci 42 mikrogramů na kilogram. Limit poté nesplnily ani chléb, rohlíky či štrúdl. Kyselina trifluoroctová přitom může mít neblahý účinek na naše zdraví.
V koncentrovaných dávkách totiž způsobuje silné popáleniny, které se špatně hojí. Při vdechnutí způsobuje záchvaty kašle, otoky dýchací soustavy a poškození ledvin. Ovlivňovat může i vývoj plodu, plodnost, funkci štítné žlázy či jater.
„Ve srovnání se vzorky z ostatních zemí vyšly české vzorky poměrně dobře. (…) Obecně zatížení těmito látkami v životním prostředí je v Česku nižší než na západ od našich hranic,“ popsala podle webu Zemědělec Karolína Brabcová z organizace Arnika.
Nejhůře dopadlo Irsko, které podle Pesticide Action Network Europe prodává cereálie obsahující koncentraci 360 mikrogramů na kilogram. Vysoký obsah TFA poté výzkum odhalil například v Německu či Belgii. I kvůli těmto znepokojivým výsledkům nyní organizace Pesticide Action Network Europe volá po zpřísnění pravidel ohledně maximální povolené hladiny kyseliny trifluoroctové v potravinách.