Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. dubna 2023 7:45
Čas čtení 0:51

Lavrov se setkal s prezidentem, kterého USA kritizují

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lavrov se setkal s prezidentem, kterého USA kritizují
Zdroj: TASR/AP

Ruský ministr zahraničí Lavrov se v pondělí v Brazílii setkal s prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou, kterého Washington kritizoval za jeho nedávné prohlášení, že USA zahajují svou vojenskou pomocí válku na Ukrajině. TASR převzala zprávu od AFP.

Lula byl nedávno na návštěvě Číny a Spojených arabských emirátů (SAE), kde obvinil USA z „podněcování války“, cituje TASR AFP. Prohlásil také, že Spojené státy a Evropa „musí začít mluvit o míru“ a že svůj podíl na konfliktu má i Kyjev. Ten začal v únoru 2022, kdy ruské síly napadly Ukrajinu a snažily se svrhnout demokraticky zvolenou vládu v Kyjevě a anektovat území prozápadně orientované země.

17. dubna 2023 12:50 Čas čtení 0:41 Při bojích v Súdánu zahynulo nejméně 83 lidí, přes 1100 je zraněno Při bojích v Súdánu zahynulo nejméně 83 lidí, přes 1100 je zraněno

Lulovy výroky byly podobné těm, které často zveřejňují Moskva a Peking, přičemž obviňují z války Západ. Lavrov v pondělí poděkoval Lulovi za nabídku, že zprostředkuje mírové rozhovory, které by ukončily 14 měsíců trvající válku.

Tato Lavrovova návštěva a Lulovy nedávné výroky však vyvolaly ostrou kritiku Bílého domu, který stojí v čele pomoci Ukrajině. „Brazílie v tomto případě papouškuje ruskou a čínskou propagandu a nedívá se na fakta,“ řekl novinářům mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby. Lulův postoj k válce označil za „hluboce problematický“.

17. dubna 2023 11:35 Čas čtení 1:05 Příspěvek na dojíždění do práce: Řekni si až o 4375 korun měsíčně od státu Příspěvek na dojíždění do práce: Řekni si až o 4375 korun měsíčně od státu

Brazilský ministr zahraničí Mauro Vieira, který se také v pondělí setkal s ruským ministrem Lavrovem, zareagoval na Bílý dům: „Nevím, jak nebo proč dospěl k takovému závěru, ale vůbec s ním nesouhlasím.“

Navzdory svým vyjádřením o Spojených státech se snaží sedmasedmdesátiletý politik Lula, který se vrátil do úřadu v lednu, i o bližší vztahy s Washingtonem. Lula byl prezidentem již v letech 2003 až 2010.

Domů
Sdílet
Diskuse