Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
17. dubna 2023 11:35
Čas čtení 1:05

Příspěvek na dojíždění do práce: Řekni si až o 4375 korun měsíčně od státu

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Příspěvek na dojíždění do práce: Řekni si až o 4375 korun měsíčně od státu
Zdroj: pixabay/bobtheskater/volně k užití

Jsi bez zaměstnání, naskytla se ti šance na novou pracovní příležitost, která je ale od tebe daleko? Řešením může být příspěvek na dojížďku, který ti vyplatí Úřad práce ČR. Přinášíme ti přehled, jak si o něj zažádat.

O tzv. příspěvek na podporu regionální mobility nebo příspěvek na dojížďku si mohou požádat lidé, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec a jsou v evidenci Úřadu práce ČR déle než 5 měsíců v kuse. Případně ti, kteří se na pracovní úřad dostali kvůli hromadnému propouštění. Uchazeči a uchazečky zároveň musí splnit podmínky, které se týkají nového zaměstnání. Pracovní nebo služební poměr musí být dohodnutý na dobu neurčitou nebo na víc než šest měsíců.

Výše příspěvku na dojíždění závisí na vzdálenosti místa nového pracoviště od místa bydliště. Nemusí to být trvalé bydliště, stačí pouze adresa, na které se opravdu zdržuješ.

Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří za prací potřebují dojíždět více než 50 km. Pro domácnosti pečující o dítě do věku 4 let se jedná o 1,25násobek původního příspěvku.

Příspěvek na dojížďku – shrnující tabulka

Vzdálenost od místa bydliště

Měsíční příspěvekPro rodiče s dítětem do 4 let

do 10 km (včetně)

– pouze, když neexistuje spojení veřejnou dopravou

1000 Kč1250 Kč
nad 10–25 km1500 Kč1875 Kč
nad 25–50 km2500 Kč3125 Kč
nad 50 km3500 Kč4375 Kč

Zdroj: Úřad práce

Jak a kdy žádat o příspěvek na dojížďku?

O příspěvek se dá žádat buď před nástupem do nové práce, nebo až do 30 dní po nástupu. Lze o něj žádat osobně prostřednictvím papírového formuláře nebo elektronicky. K elektronické žádosti potřebuješ mít bankovní identitu nebo datovou schránku. 

Pokud ti úřad příspěvek schválí, vyplatí ti jej na měsíční bázi. Platí maximálně 12 měsíců. Ale pozor, příspěvek není nárokový. To znamená, že i když splníš všechny podmínky, nemusíš ho dostat. Podání žádosti proto nejprve zkonzultuj přímo s úřadem práce.

Domů
Sdílet
Diskuse