Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
21. dubna 2023 12:10
Čas čtení 1:22

Děti, kdo zabije víc divokých koček, dostane odměnu. Toto je opravdová soutěž na Novém Zélandu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Děti, kdo zabije víc divokých koček, dostane odměnu. Toto je opravdová soutěž na Novém Zélandu
Zdroj: Wikimedia commons/Zoo Hluboká/volně k užití

Pořadatelé každoročního honu na divokou zvěř museli po vlně kritiky zrušit kategorii lovecké soutěže určené dětem mladším 14 let. Místní se ale staví na stranu organizátorů, divoké kočky totiž škodí jejich hospodářství.

Pořadatelé každoročního lovu divokých koček byli kritizováni poté, co vyhlásili novou kategorii pro osoby ve věku 14 let a méně. Tato zvířata jsou na Novém Zélandu považována za škůdce a riziko pro biodiverzitu země.

Nemalá odměna pro toho, kdo zabije nejvíc koček

Organizátoři dětem a mladistvým řekli, aby se vyhnuli zabíjení domácích mazlíčků, ale jinak ať zabijí co nejvíce divokých koček. Mohou za to totiž získat odměnu. Dítě, které by zabilo nejvíce koček od poloviny dubna do konce června, by vyhrálo 250 NZ$ (3 300 korun).

Akci okamžitě odsoudily organizace na ochranu zvířat. Novozélandská společnost pro prevenci krutosti na zvířatech uvedla, že se jí ulevilo, že dětská kategorie lovu divokých koček byla zrušena. Zástupce organizace, kterého cituje BBC, tvrdí, že děti ani dospělí nejsou schopni rozlišit mezi „divokou, toulavou nebo vystrašenou domestikovanou kočkou“.

Soutěž vyvolala obavy, že by to mohlo znamenat neúmyslné zabíjení domácích koček. „Měli bychom učit naše děti empatii vůči zvířatům, ne jim předávat nástroje k jejich zabíjení,“ řekl místnímu zpravodajskému portálu 1News mluvčí charity SAFE, která chrání práva zvířat.

21. dubna 2023 8:05 Čas čtení 0:43 Úleva pro Aleca Baldwina. Případ zastřelené kameramanky má nové rozuzlení Úleva pro Aleca Baldwina. Případ zastřelené kameramanky má nové rozuzlení

Divoké kočky na Novém Zélandu škodí

Honu se každý rok účastní stovky lidí, včetně dětí, které soutěží v zabíjení divokých prasat, jelenů a zajíců. Lovecká soutěž v severním Canterbury v úterý oznámila zrušení sekce lovení koček. „Jsme zklamaní a omlouváme se těm, kteří byli nadšení, že se zapojí do něčeho, co napomůže ochraně našich původních ptáků a dalších zranitelných druhů,“ napsali organizátoři na Facebook.

Poukázali také na to, že každý, kdo se účastnil jejich lovu, musí dodržovat zákony o střelných zbraních a životních podmínkách zvířat. Příspěvek obdržel více než 100 komentářů od uživatelů, mnozí z nich akci hájili. „Kdyby lidé věděli, jaké škody divoké kočky v okolí způsobují,“ napsal jeden z místních. „Mají vliv i na naše hospodaření. Divoké kočky přenášejí spoustu nemocí... prostě je budeme střílet tak dlouho, dokud je budeme vídat,“ zakončuje dlouhý komentář.

Podle odhadů žije na Novém Zélandu 1,2 milionu koček domácích a dvakrát tolik divokých koček. Opatření na kontrolu populace divokých koček jsou na Novém Zélandu předmětem vášnivých debat, jelikož jsou tato zvířata velkou hrozbou pro původní druhy.

Domů
Sdílet
Diskuse