Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
23. dubna 2023 13:31
Čas čtení 1:18

Odškodnění 300 tisíc korun za protiprávní sterilizaci získalo 275 obětí. Nuceny k ní byly zejména romské ženy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Odškodnění za protiprávní sterilizaci získalo zatím 275 obětí. Od minulého roku ministerstvo zdravotnictví dostalo 630 žádostí, vyřídilo tři čtvrtiny z nich. ČTK to řekla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Romské organizace a organizace na podporu lidských práv si loni stěžovaly na to, že ministerstvo zdravotnictví uznává jako důkaz k odškodnění jen zdravotnickou dokumentaci. Žádaly úpravu procesu. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková ČTK řekla, že se zvažuje rozšíření důkazních prostředků. Fuková se chce kvůli případnému odškodnění za zákroky, které se v době společného státu provedly na Slovensku, obrátit na svůj slovenský protějšek.

Historicky první zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.
Historicky první zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Kromě zdravotnické dokumentace by mohlo stačit i čestné prohlášení

„Je velmi důležité rozšířit důkazní prostředky, které ministerstvo zdravotnictví uznává pro přiznání odškodnění, jinak by nebylo možné naplnit původní účel zákona a spravedlnost,“ řekla ČTK Šimáčková Laurenčíková. Podle ní se zvažuje čestné prohlášení či osobní svědectví.

24. února 2023 9:51 Čas čtení 8:20 Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková

Romské organizace a organizace na ochranu lidských práv vyzvaly loni v létě k úpravě přiznávání odškodného. Stěžovaly si na nedodržování zákonné lhůty pro vyřízení a na neuznávání jiných důkazů než zdravotnické dokumentace. Poukazovaly na to, že po desetiletích je skartovaná, ztracená či poničená a že zákon připouští i jiné doklady.

Oběti mohou žádat o odškodnění

S podezřením na nucené sterilizace, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. O odškodnění podle zákona mohou oběti žádat od loňska. Osoby, které zákrok podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012 bez svobodného rozhodnutí a informací o dopadech, mohou od státu získat 300 000 korun. Ministerstvo zdravotnictví má na vyřízení žádosti 60 dnů, po přiznání nároku pošle pak do 30 dnů peníze.

13. dubna 2023 6:00 Čas čtení 5:05 „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci „I když budu víc pracovat, nedostanu víc peněz.“ Zeptali jsme se generace Z na její vztah k práci

„Ke 20. březnu bylo evidováno 630 žádostí. Od začátku roku 2023 bylo podáno 110 žádostí. Už je vyřízeno 480 žádostí. Z toho ve 275 případech bylo přiznáno odškodnění,“ uvedla Fuková. Dodala, že resort zdravotnictví zastavil vyřizování 42 žádostí kvůli procesním vadám či nedodání podkladů. Dalších 163 žádostí úředníci zamítli. O odvoláních rozhoduje rozkladová komise. Některé případy skončily u soudu. „Víme teď o jednom případu, který je právě u Nejvyššího správního soudu. Čeká se na rozhodnutí,“ řekla Fuková.

Domů
Sdílet
Diskuse