Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
4. května 2023 10:40
Čas čtení 1:06

Mapa ukazuje mimořádnou aktivitu: Češi a Češky, pozor na klíšťata! Podívej se, jak je na tom tvé bydliště

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa ukazuje mimořádnou aktivitu: Češi a Češky, pozor na klíšťata! Podívej se, jak je na tom tvé bydliště
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Web ČHMÚ denně zveřejňuje index aktivity klíšťat. Ten představuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. Právě rostoucí aktivita znamená i zvyšující se stupeň rizika napadení.

Téměř ve všech oblastech České republiky je tento index na hodnotě 4, tedy vysoké. Mapa ti ukáže, kde je aktivita až mimořádná. Lidé by se měli pravidelně kontrolovat během všech stupňů aktivity, ideálně ráno i večer.

2. května 2023 21:16 Čas čtení 4:37 „Na mrtvé planetě není vyrovnaný státní rozpočet.“ Studenti v Praze okupují prostor před ministerstvem „Na mrtvé planetě není vyrovnaný státní rozpočet.“ Studenti v Praze okupují prostor před ministerstvem

Jaké jsou stupně aktivity klíšťat?

Stupeň 1 = malé riziko

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů je vhodné zvolit světlé a hladké oblečení (především kalhoty). Přichycená klíšťata je třeba odstranit.

Stupeň 2 = mírné riziko

Lidé by měli použít repelent a nesedat si či nelehat do porostů.

Stupeň 3 = středně velké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Nevstupovat do křovin.

Stupeň 4 = vysoké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Také nevstupovat do křovin a bylinných vegetací, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

Použít repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách.

Aktivita klíšťat se předpovídá pomocí teploty a vlhkosti vzduchu. Tito parazité nemají rádi extrémy, jako jsou veliká sucha, či naopak vlhko. ČHMÚ vytvořil společně se Státním zdravotním ústavem matematický vzorec, ze kterého vychází. Pro předpověď na následující dny se můžeš podívat sem.

Index aktivity klíštěte
Index aktivity klíštěte. Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Vyšší teploty v průběhu posledních let umožnily rozšíření klíšťat i do horských oblastí. Největší výskyt parazitů je v období mezi březnem a červnem, vrcholí v květnu. Další vrchol bude na podzim.

28. dubna 2023 18:46 Čas čtení 0:40 Ropný gigant ExxonMobile má rekordní zisk, dosahuje 243 miliard korun. V minulém roce způsobil 214 úniků ropy Ropný gigant ExxonMobile má rekordní zisk, dosahuje 243 miliard korun. V minulém roce způsobil 214 úniků ropy

Výskyt infikovaných parazitů

Portál kliste.cz nabízí i interaktivní mapu, která díky analýze 12 000 vzorků ukazuje, jaké nemoci klíšťata přenáší ve vybrané oblasti. Ideální obranou proti těmto parazitům je hladké oblečení a pevné boty. Důležitý je také repelent. Pokud máš domácího mazlíčka, po procházce ho důkladně vyčeš. Snaž se také vyhýbat hustým smíšeným porostům. Před vstupem do domu je vhodné vyklepat svrchní oblečení a prohlédnout si tělo.

Domů
Sdílet
Diskuse