Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lukáš Čelka
15. května 2023 v 7:00
Čas čtení 0:55

Zemřel nejstarší lev na světě. Podlehl zraněním, které mu způsobili pastýři

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Zemřel nejstarší lev na světě. Podlehl zraněním, které mu způsobili pastýři
Zdroj: Instagram/@lionguardians_

Loonkito byl považován za nejstaršího lva na světě žijícího ve volné přírodě.

Lev Loonkito se dožil pozoruhodného věku 19 let. Po celý život si užíval svobody v národním parku Amboseli v Keni. Pokud by se nevydal k lovu, který se mu stal osudným, mohl si pravděpodobně ještě nějakou chvíli užívat dál. Cesta za potravou do nedaleké vesnice, ve které zaútočil na dobytek, byla však jeho poslední, píše portál The National News.

Lev se ve středu 10. května kolem deváté večer místního času vydal do vesnického kravína. Místní pastýři ho ve snaze odehnat ubodali oštěpy. Jelikož byl lev už starý a vyčerpaný, nedokázal se dostatečně bránit a rány do hlavy oštěpem ho zabily, přiblížil portál Unilad.

„Byl to starý lev, který měl potíže získat si kořist, a dobytek je lehká kořist,“ řekl Paul Jinaro, mluvčí národního parku, s tím, že zdravý lev by hledal potravu v divočině. Dodal, že Loonkito byl „legendárním bojovníkem, který neochvějně bránil své území více než 10 let“.

Fakt, že se dožil opravdu úctyhodného věku, potvrdili i ochranáři, kteří poznamenali, že se afričtí lvi dožívají ve volné přírodě většinou 18 let. Kvůli lvovi truchlí i nezisková organizace Lion Guardians, která Loonkita v příspěvku označila za nejstaršího lva žijícího v Africe.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lion Guardians (@lionguardians_)

Smrt lva poukazuje na stále rostoucí problém v Keni, kterým jsou stále častější střety mezi volně žijícími zvířaty a lidmi. Může za ně rozvoj tamních oblastí, které zasahují do prostředí zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse