Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
16. května 2023 17:25
Čas čtení 1:26

Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslankyně ODS se vyfotila s političkou, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye. Po kritice fotku smazala
Zdroj: ODS

„Fotku jsem smazala poté, co jsem byla upozorněna na její politický postoj k LGBT+ komunitě. S těmito jejími názory nesouhlasím, nevěděla jsem o nich,“ hájí se politička.

Česká poslankyně Eva Decroix (ODS) se na sociální síti dostala po nějaké době znovu pod palbu kritiky. Důvodem se stala fotografie, na které je zachycena s ugandskou poslankyní Lucy Akello. Ta ve své domovině mimo další agendy bojuje za ustavení trestu smrti pro gaye, na což upozornil aktivista Kryštof Stupka. Decroix po kritice fotografii smazala a hájí se tím, že o postojích ugandské političky k LGBT+ nevěděla.

Řešily jsme úplně jiná témata, hájí se Decroix

„Lucy Akello je mou milou kolegyní v alianci IPAC a ugandskou poslankyní. Ve včerejším panelu velmi trefně, byť syrově popsala, jak si Čína kupuje Afriku. Za svoje lidi bojuje s vervou, ale jinak je s ní ohromná legrace,“napsala Decroix původně ke svému příspěvku z Copenhagen Democracy Summit 2023.

Jak ale upozornil aktivista Kryštof Stupka, ugandská politička je zákonodárkyní, která ve své zemi tvrdě prosazuje přijetí antiLGBT+ zákona. Ugandský parlament také nedávno schválil zákon, který za vztahy osob stejného pohlaví stanovuje přísné tresty. Homosexualita je podle tohoto zákona trestána doživotním vězením, v některých případech může dojít i k trestu smrti. 

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

„‚Milá kolegyně‘, která v Ugandě bojuje za trest smrti pro gaye,“ okomentoval fotografii političek Stupka. Decroix následně společnou fotografii smazala a k situaci se vyjádřila. „Fotku s Lucy jsem smazala poté, co jsem byla upozorněna na její politický postoj k LGBT+ komunitě. S těmito jejími názory nesouhlasím, nevěděla jsem o nich. Setkaly jsme se v souvislosti se zvyšujícím se vlivem Číny v Africe,“ vysvětlila. 

Přímo pod příspěvek Kryštofa Stupky Decroix napsala, že v oblasti boje proti vlivu Číny v Africe odvádí Akello skvělou práci a bude s ní nadále spolupracovat. „Její ostatní postoje nehodnotím, a abych řekla pravdu, ani jsem to, co píšete, nedohledala. Neschvaluji to a mrzí mě, že tento postoj kolegyně zastává,“ dodala.

Kvůli fotografiím už byla Eva Decroix kritizována letos v březnu. Tehdy chtěla vyjádřit podporu vládě ohledně snížení valorizace penzí. Na sociálních sítích sdílela názor důchodce z Vysočiny Václava P., který prý současného ministra financí chápe a v jehož okolí většina penzistů se snížením souhlasí. Nešlo však o reálného důchodce, ale fotografii z fotobanky.

3. března 2023 8:41 Čas čtení 0:57 Spokojený důchodce z Vysočiny, nebo z fotobanky? Poslankyně chtěla podpořit vládu, schytala spíš výsměch Spokojený důchodce z Vysočiny, nebo z fotobanky? Poslankyně chtěla podpořit vládu, schytala spíš výsměch
Domů
Sdílet
Diskuse