Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
17. května 2023 v 19:51
Čas čtení 1:06

Rusko zaplatí za pozemky v Česku. Desítky let nemuselo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rusko zaplatí za pozemky v Česku. Desítky let nemuselo
Zdroj: stockvault/2happy

Vláda ve středu zrušila devět usnesení z let 1970 až 1982. Ta umožňovala tehdejšímu Sovětskému svazu bezplatně využívat nemovitosti v Česku k diplomatickým účelům. „Dostáváme se po řadě desítek let do normální situace,“ uvedl premiér Fiala.

Podle informací ministerstva zahraničí Rusko nevyužívá všech 42 nemovitostí, které označilo za budovy mise podle vídeňské úmluvy, k diplomatickým účelům. „My jsme v rámci revize došli k závěru, že řada těchto budov nesloužila diplomatickým účelům,“uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Diplomatické vztahy mezi Ruskem a Českou republikou ochladly v roce 2021, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni ruští agenti. Obě země po incidentu vyhostily ze svého území řadu diplomatů opačné strany. Na ruském velvyslanectví v Praze aktuálně působí šest diplomatů. I proto je podle ministerstva zahraničí nepravděpodobné, že by nemovitosti byly využívány výhradně k diplomatickým účelům, informuje Česká televize

Vláda řeší i neochotu ruské strany reagovat na její výzvy k upřesnění účelu používaných budov. Podle Lipavského Česko vyzve Rusko, aby v souvislosti s bezplatným užíváním nemovitostí vrátilo bezdůvodné obohacení za poslední tři roky. „Neoprávněné zisky z užívání těchto pozemků nesmí sloužit k podpoře současné okupace Ukrajiny,“dodal na Twitteru ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).


Podle vlády tento krok neznamená vyhoštění ruské strany z nemovitostí, kterých se usnesení týká. „Budeme za tyto požadavky po Rusku požadovat nájemné, které je na daném místě obvyklé,“uvedl premiér Fiala.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Zrušení usnesení se týká 59 pozemků po celé České republice. Kromě pražských bytů u ambasády jsou to také budovy v Brně, Karlových Varech či rekreační objekty ve Vlkančicích nebo v Jevanech, píše server iRozhlas

Domů
Sdílet
Diskuse