Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Čteš článek:
„Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Demonstrací se mladí lidé rozhodli reagovat také na konsolidační balíček, jenž byl minulý týden představen s různými opatřeními, která by měla stabilizovat veřejné finance. „Vláda zamýšlí škrty také u nejzranitelnějších skupin, jako jsou studenti, kteří mají být budoucností tohoto státu,“ říká Středová.

13. května 2024 15:30 Čas čtení 1:48 Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance Tahle česká aplikace vyřeší tvoje adult issues. Zdarma spravuje pojištění, smlouvy a stará se o finance

Jedním z vládních návrhů, jak „uzdravit“ veřejné finance, je zrušení daňové úlevy pro pracující studenty, kteří díky ní dosud mohou ušetřit až 4 020 korun za rok studia. Konec dodatečné daňové slevy by se měl týkat těch, kteří mají měsíční výdělek vyšší než 17 100 korun.  

studentská demonstrace Budoucnost neškrtneš
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Tohle opatření však státnímu rozpočtu ušetří jen 340 milionů korun, což se může jevit jako zanedbatelná částka. Alespoň ve srovnání s hojně diskutovaným tichým vínem, jehož spotřební daň zůstává na nule. Pokud by se ale tato daň zavedla, stát by tím ročně mohl získat 4 miliardy korun.

Na tuto nerovnost upozornil mimo jiné také sociolog Daniel Prokop. „Určitě je škoda výpadek spotřební daně na tichá vína. Nejde jen o 4 miliardy výběru, ale zdravotní prevenci. A to, že kvůli udržování této nerovnosti nejdou moc zvyšovat spotřební daně dalším alkoholům,“ napsal na Twitteru

Reference na kontroverzní opatření nechyběla ani na demonstraci, když účastnice a účastníci drželi nápis „Radši školu než víno“ nebo „Vínem nás neopijete“.

DPH na EPH

Podle účastníků a účastnic demonstrace by se měla úsporná opatření týkat nikoliv nejzranitelnějších skupin, nýbrž těch, kteří si to „mohou dovolit“. Jako příklad uvádí Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, který v loňském roce zvýšil svůj provozní zisk na 4,3 miliardy eur. Jedná se v přepočtu o zhruba 101 miliard korun.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

„Máme fosilní korporace, jednu z nejvyšších měr oligarchizace. Určitě se dají dělat škrty u skupin, které to tolik nezasáhne. Finanční břemeno by měli nést ti, kteří ho zvládnou, a ne ti, kteří prakticky neunesou ani to dnešní,“ upozorňuje organizátorka akce Středová. 

studentská demonstrace Budoucnost neškrtneš
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

„Konsolidační balíček je z našeho pohledu asociální. Není možné, aby si vláda kompenzovala díry v rozpočtu na studentech a mladých lidech. Týká se to nejen daňových úlev pro studenty, ale toho, že kvůli daňovým sazbám se musí navýšit nájemné,“ vysvětluje Refresheru 31letá Alžběta z Mladých sociálních demokratů, která se čtvrteční akce též zúčastnila. „Já bych primárně čekala od vlády, aby návrhy konzultovala s odborníky, mimo jiné se sociálními partnery, a aby přizvala na veřejnou prezentaci a konzultaci úzké spolky, například z řad studentů nebo seniorů,“ dodává.

Zabránění zneužití slev?

Ministr financí Zbyněk Stanjura návrh o zrušení daňových úlev pro studentstvo hájí tím, že míří zejména na lidi, kteří mají status studenta jen formálně – na univerzity se zapíší jen proto, aby zde mohli pobírat výhody, ale ve skutečnosti aktivně nestudují.

S ukončením této daňové výjimky souhlasí také Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy.Finanční situace některých studentů je sice jistě nepříliš dobrá, ale tato výjimka prospívá všem bez rozdílu. Za lepší namísto toho pokládám systém cílené, adresné – a tedy pro stát mnohem levnější – formy pomoci studentům skutečně sociálně slabým,“ říká Skořepa pro Refresher. 

8. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 8:53 Zavedení školného? Studenti by během studia nemuseli pracovat a pomohlo by i sociálně slabším, říká autor návrhu Daniel Münich Zavedení školného? Studenti by během studia nemuseli pracovat a pomohlo by i sociálně slabším, říká autor návrhu Daniel Münich

Národní ekonomická rada vlády (NERV) ostatně již loni doporučila vládě zavést systém vratných grantů na živobytí, aby vysokoškoláci a vysokoškolačky nemuseli pracovat nebo být závislí na rodičích. Jak by návrh fungoval, v rozhovoru pro Refresher popsal člen skupiny NERV Daniel Münich.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a členka NERV pak vidí opatření spíše jako snahu zjednodušit daňový systém a omezit daňové výjimky na ty nejpodstatnější než jako finanční úsporu.

Znevýhodnění nízkopříjmových OSVČ

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse