Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
5. června 2023 15:14
Čas čtení 0:52

Mapa zapomenutých pozemků: Podívej se, zda nevlastníš jednu ze 150 tisíc nemovitostí nebo míst

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa zapomenutých pozemků: Podívej se, zda nevlastníš jednu ze 150 tisíc nemovitostí nebo míst
Zdroj: ÚZSVM

Mít tak dům nebo pozemek, o kterém nevíš a který by změnil tvou finanční situaci. Podobné přání může být realitou; je totiž možné, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) „tvou“ nemovitost registruje.

Úřad v těchto seznamech pracuje s pojmem nedostatečně identifikovaný vlastník, což může být osoba, která buďto není známa (vlastník není v katastru jakkoliv identifikován), nebo jsou vlastníci nedostatečně identifikovaní (zde chybí důležité informace jako adresa, datum narození apod.). 

Jak je to možné? „Původ chyb leží nejčastěji v období 1948 až 1989. V padesátých letech byla povinnost evidence vlastnictví nemovitostí ve veřejném registru na určitou dobu úplně zrušena,“ uvádí ÚZSVM.

„Po několika letech se zavedly tzv. zjednodušené evidence, ale ani ty nejsou z dnešního pohledu dostačující. Na mapách se například nezakreslovaly hranice soukromých pozemků užívaných zemědělskými družstvy. Tyto pozemky byly uváděny pouze písemně jako soubor popisných informací,“ dodává.

V obou případech je tak vlastník nejednoznačný a podle zákona je v jeho zájmu sjednat nápravu. Úřad k ní vyzývá (katalog upravuje jednou za půl roku, ale aktivně jej nespravuje). Pokud máš zájem si prohlédnout, jestli náhodou nejsi vlastníkem nějakého pozemku či stavby, klikni na odkaz níže.

OVĚŘ SI, ZDA NEVLASTNÍŠ POZEMEK NEBO STAVBU

Instituce dokonce vydává brožuru, která tě celým vysvětlovacím procesem provede. Z ní se také dozvíš, že nejvíce neidentifikovaných položek v České republice je na jihovýchodě země v okresech Břeclav, Hodonín, Uherské Hradiště a Zlín. Velká koncentrace položek je ale také v okresech Praha-východ a Praha-západ a také na Olomoucku. Ostatně se na to můžeš podívat sám*sama, brožuru najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse