Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
7. června 2023 10:57
Čas čtení 1:17

Na soud s Tušlem dorazily desítky jeho příznivců, křičí před soudní síní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na soud s Tušlem dorazily desítky jeho příznivců, křičí před soudní síní
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Desítky lidí přišly dnes ráno k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 vyjádřit podporu Patriku Tušlovi, který čelí obžalobě z nebezpečného pronásledování a obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka v době koronavirové epidemie. Informuje ČTK.

Jednání soudu provázejí zvýšená bezpečnostní opatření a kontroly, uvnitř soudní síně je podle zpravodajky ČTK pět těžkooděnců, soud na jednání vydával vstupenky. Krátce po začátku jednoho z příznivců ze soudní sítě vyvedla kvůli rušení justiční stráž.


Minulý týden museli policisté kvůli narušení jednání o odvolání bývalé reportérky Jany Peterkové zasahovat v budově pražského městského soudu ve Spálené ulici. Dav jejích sympatizantů tehdy vyvrátil dveře a domáhal se vstupu do jednací síně. Policie dva lidi zadržela, podle ní spáchali přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Incident kriminalisté i nadále prověřují pro podezření z výtržnictví.

30. května 2023 14:21 Čas čtení 1:06 Soud potvrdil Peterkové dvouletou podmínku. Její podporovatelé při příchodu vyrazili dveře soudní síně (Aktualizováno) Soud potvrdil Peterkové dvouletou podmínku. Její podporovatelé při příchodu vyrazili dveře soudní síně (Aktualizováno)

Peterková dorazila i na dnešní jednání soudu, má tam vystoupit jako svědkyně. Přítomen je i další aktivista Pavel Zítko. Oba své názory na soud, stát či novináře hlasitě vyjadřují na chodbě. Tušla, kterého soudy již v minulosti pravomocně odsoudily za nenávistné výroky o Ukrajincích a vyhrožování k 15 měsícům vězení, přivedla eskorta ještě před začátkem jednání neveřejnou částí soudu.


Soudkyně nepovolila obrazové záznamy přímo z hlavního líčení, proti čemuž se přítomní lidé ohrazovali. Nechala přehrát videa, na kterých jsou záběry obtěžování, kterého se podle obžaloby Tušl dopustil. Tušl je spolu s dalšími dvěma muži stíhán také za výtržnictví, protože před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra podle státní zástupkyně předloni v listopadu pouštěli sirénu. Obžalovaní vinu odmítají.

Tušl už v lednu před soudem odmítl, že by se trestných činů dopustil. Nepopřel, že se Kubka snažil kontaktovat, lékař ale o něm podle něj lhal v médiích, chtěl si s ním proto promluvit z „očí do očí“. Nesouhlasil také s tím, že od někoho žádal peníze. Obžalovaní Čermák a Zdeněk Masár se v lednu vyjádřili k obtěžování Flegra tak, že trestný čin nespáchali.

Zpět
Sdílet
Diskuse