Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová ČTK
22. června 2023 15:33
Čas čtení 1:25

Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo
Zdroj: Wikimedia Commons

Hnědouhelný důl Bílina na Teplicku opět spustil provoz, informuje ČTK. Zůstává však odstavené rypadlo, které ve čtvrtek ráno obsadilo sedm aktivistů. Protestují tak proti prodloužení těžby do roku 2035.

Aktualizováno 16:51: Aktivisté odpoledne opustili stroj kvůli hrozbě extrémních bouřek.

22. června 2023 11:41 Čas čtení 0:52 ČHMÚ vydal výstrahu před extrémně silnými bouřkami s nárazy větru až 110 km/h, platí v těchto sedmi krajích ČHMÚ vydal výstrahu před extrémně silnými bouřkami s nárazy větru až 110 km/h, platí v těchto sedmi krajích

Aktivisté z Greenpeace, kteří v Bílině protestují, dlouhodobě kritizují plány na těžbu až do roku 2035 a označují je za klimatický zločin. Proti povolení o prodloužení těžby se skupina odvolala. „Doufáme, že odvolání dopadne dobře,“ komentoval pro Refresher za organizaci Greenpeace Jaroslav Bican. „Apelujeme na pana ministra Hladíka, aby využil možnosti, které má, aby těžba neprobíhala. Snad společně s vládou udělají to, co mají v programovém prohlášení.“

15. června 2023 14:37 Čas čtení 1:33 Nedostatečné. Pirátka Kocmanová kritizuje ministerský návrh na redefinici znásilnění Nedostatečné. Pirátka Kocmanová kritizuje ministerský návrh na redefinici znásilnění

Programové prohlášení vlády totiž uvádí, že budou vytvářet podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. Důl v Bílině má však povolení těžit až do roku 2035. „Vyzýváme ČEZ před pondělní valnou hromadou, aby těžbu na Bílině neprodlužoval,“ dodal Bican.

„Pro Fialu není klimatická krize prioritou,“ komentuje Středová

Stejné téma s ministerstvem řeší i studentské hnutí Fridays For Future. „V komunikaci ministerstva je oproti minulým rokům posun. Předchozí Richard Brabec s námi prakticky nekomunikoval,“ uvedla pro Refresher mluvčí Fridays For Future Magdaléna Středová. „Premiér Fiala nás úplně ignoruje, na otevřený dopis odpověděl vyhýbavě. Klimatická krize pro něj není priorita,“ dodala.

„Povolení těžby pro důl Bílina do roku 2035 nijak nepředjímá způsob, jak bude případně vytěžené uhlí využito ani zda by vůbec mohlo být využito ve zdrojích elektřiny nebo tepla na území ČR,“ komentovala Refresheru mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. K situaci ohledně aktivistů se však nevyjádřila.

19. června 2023 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Policisté opakovaně vyzvali aktivisty, aby prostor opustili. Skupina na rypadle zatím na výzvy nereagovala, řekla po poledni ČTK mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová. „Z důvodu bezpečnosti osob, kdy by mohlo dojít ke zranění, nebudou policisté na rypadle zasahovat. Policie na místě celou situaci monitoruje,“ dodala.

Společnost Severočeské doly, která provozuje důl Bílina a patří pod společnost ČEZ, ve čtvrtek zkontrolovala okolí i techniku. Nikdo další nepovolaný v prostoru dolu nebyl. ČTK to řekl mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. „Nebyli jsme si jisti, jestli se tu nepohybuje ještě jiná skupina aktivistů,“ sdělil. Pracovníci dolu proto zkontrolovali celou oblast a každý stroj. Po zjištění, že žádný z dalších strojů není obsazen a v areálu nejsou další nepovolaní lidé, postupně provoz obnovili. Zda se bude společnost proti postupu aktivistů bránit právní cestou, záleží na dalším vývoji situace, dodal Kopecký.

Domů
Sdílet
Diskuse