Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
4. července 2023 13:25
Čas čtení 2:27

Mapa paliv: Kde si po Evropě natankovat na dovolenou levněji než v Česku?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa paliv: Kde si po Evropě natankovat na dovolenou levněji než v Česku?
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Kde si natankuješ nejlevněji a kde se ti naopak nevyplatí zastavovat?

Chystáš se vyrazit autem k moři do Chorvatska nebo Itálie? Při cestách na letní dovolenou do zahraničí se řidičům a řidičkám vyplatí tankovat v České republice, kde jsou ceny pohonných hmot nižší než ve většině zemí Evropy. A to i přesto, že paliva v ČR rostou a nyní jsou nejdražší za poslední téměř dva měsíce. Vyplývá to z dat Evropské komise (EK), která zveřejňuje průměrné ceny pohonných hmot většiny zemí Evropské unie. 

Evropská komise sleduje a sbírá informace o cenách benzinu a nafty každý týden. Například v Česku se zaměřuje na data devíti ropných společností a dvou skladišť pohonných hmot. Sledované společnosti provozují celkem 1515 čerpacích stanic, což je přes 40 procent všech českých pump.

Podle aktuálních dat EK je průměrná cena benzinu v Česku 37,2 Kč za litr. Výrazně dráž oproti Česku je v západní či v severní Evropě. V Německu stojí litr benzinu asi 43,9 koruny, ve Francii ještě asi o 0,50 Kč více. Z okolních států jsou srovnatelné ceny benzinu v Rakousku a na Slovensku. Vůbec nejdražší benzin je ve Finsku, litr tam řidiče stojí 45,8 Kč. Při cestách do západní Evropy se tak rozhodně vyplatí tankovat doma. 

4. července 2023 13:08 Čas čtení 0:43 Češi si stěžují na situaci v oblíbené destinaci, moře tu vyvrhlo výkaly a vložky. Kde si ověříš čistotu vody? Češi si stěžují na situaci v oblíbené destinaci, moře tu vyvrhlo výkaly a vložky. Kde si ověříš čistotu vody?

Nejvyšší ceny, bez ohledu na země, obecně bývají na čerpacích stanicích, které se nachází podél dálnic a hlavních tahů nebo poblíž hraničních přechodů.

Naopak nejlevněji lze doplnit palivo třeba v Bulharsku, kde jsou ceny benzinu nejnižší z celé Evropské unie, v průměru 30,6 Kč za litr. V Polsku řidiči a řidičky zaplatí za litr benzinu asi 34,6 Kč. V Chorvatsku je benzin ještě levnější než v Polsku, a to zhruba o 0,20 Kč.

Cena nafty je v ČR na hodnotě 32,5 Kč. Levnější je pouze ve třech státech Evropské unie, a to v Bulharsku, Litvě a Rumunsku. V Bulharsku je nejlevnější, litr nafty tam stojí v přepočtu asi 29,4 Kč. Ze sousedních států je nafta nejlevnější v Polsku, a to 33,2 Kč. V Německu litr nafty vyjde na 38,2 Kč. Nejdražší naftu v Evropské unii mají ve Švédsku, litr tam stojí asi 45,1 Kč.

Kolik stojí benzin ve vybraných zemích Evropy? To se dozvíš v naší infografice:

Cena nafty je v Česku na hodnotě 32,5 Kč. Levnější je pouze ve třech státech Evropské unie, a to v Bulharsku, Litvě a Rumunsku. Nejlevněji si natankuješ v Bulharsku, litr nafty tam stojí v přepočtu asi 29,4 Kč. Ze sousedních států je nafta nejlevnější v Polsku, a to za 33,2 Kč. V Německu litr nafty vyjde na 38,2 Kč.

Naopak nejdražší naftu v Evropské unii najdeš ve Švédsku, litr tam stojí asi 45,1 Kč, následuje Finsko, kde naftu seženeš za 43,2 Kč za litr. 

Ceny nafty po Evropě si můžeš vyhledat na této mapě:

Pokud se na dovolenou do zahraničí nechystáš, dáme ti alespoň tip na to, kde tankovat po Česku. O konkrétních cenách na čerpacích stanicích v tuzemských krajích se dozvíš prostřednictvím serveru mBenzin. Na základě tvé GPS polohy ti ukáže, kde si natankuješ nejlevněji, nebo kde se ti naopak nevyplatí zastavovat. 

Na tomto odkazu se dozvíš, kde si po Česku natankovat benzin a naftu nejlevněji

Přestože ceny pohonných hmot v posledních týdnech v České republice rostou a nyní jsou nejdražší za poslední téměř dva měsíce, stále jsou ceny na českých pumpách jedny z nejnižších v Evropě. „Při cestách do západní Evropy se rozhodně vyplatí tankovat doma,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Dodal, že západní státy jako Německo, Itálie či Francie mají výrazně vyšší spotřební daň, tudíž i koncové ceny.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Analytik Purple Trading Petr Lajsek uvedl, že například v případě cesty do Chorvatska se vyplatí natankovat v Česku, poté na jeden zátah přejet Rakousko a natankovat až ve Slovinsku. „Ceny pohonných hmot by se v Evropě měly přes léto měnit o podobné hodnoty jako v ČR,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse