Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
9. července 2023 v 10:25
Čas čtení 0:50

VIDEO: Mexické velryby se pravidelně vracejí k pobřeží a chtějí od lidí pomoc. Zvykly si, že jim vybírají parazity

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Velrybí vši z čeledi Cyamidae jsou prospěšné, ale zvířata také dráždí.

Velryby poblíž mexického pobřeží se začaly opakovaně vracet k lidem, kteří jim odstraňují z těla parazity – takzvané „velrybí vši“. Tento jev je zcela neobvyklý, protože tyto druhy – plejtváci šedí – byly ve 20. století loveny drastickým způsobem. Informuje o tom britský The Guardian.

Všiml si toho Paco Jimenez Franco, kapitán malého člunu v laguně Ojo de Liebre u pobřeží Baja California v Mexiku. „Když jsem odstranil první veš, velryba se znovu přiblížila, abych mohl pokračovat,“ řekl Franco. Ta samá velryba se podle Franca později opakovaně vrátila a dožadovala se dalšího „odvšivování“. „Je to pro mě velmi vzrušující,“ dodal.

Britský zoolog Mark Carwardine si myslí, že plejtváci šedí mají k těmto vším vztah na pomezí lásky a nenávisti. Velrybí vši z čeledi Cyamidae – bledá stvoření podobná krabům plazící se po hlavách zvířat – jsou prospěšné, protože požírají řasy na jejich tělech a živí se odlupující se kůží. Předpokládá se však, že zvíře také dráždí.

„Velryby mají velmi citlivou kůži a tisíce těchto malých stvoření, která se pevně drží nebo se pohybují pomocí svých mimořádně ostrých zahnutých drápů, je musí dohánět k šílenství,“ tvrdí Carwardine.

10. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se

Zoolog řekl, že takové chování u velryb ještě neviděl. „Zdá se, že jim nevadí, když je lidé odtrhávají. Ale museli byste jich odtrhnout stovky, abyste dosáhli velkého rozdílu,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse