Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. července 2023 19:56
Čas čtení 1:16

Kvůli překlepu se miliony e-mailů americké armády dostaly do rukou ruského spojence

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kvůli překlepu se miliony e-mailů americké armády dostaly do rukou ruského spojence
Zdroj: DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Miliony amerických vojenských e-mailů byly omylem odeslány do Republiky Mali, která je ruským spojencem, a to kvůli drobnému překlepu. E-maily určené pro doménu .mil americké armády byly po léta odesílány do západoafrické země, která končí příponou .ml.

Některé e-maily údajně obsahovaly citlivé informace, jako jsou hesla, lékařské záznamy a itineráře nejvyšších důstojníků. Pentagon podle BBC uvedl, že problém řeší.

Podle listu Financial Times, který přišel s informací jako první, nizozemský internetový podnikatel Johannes Zuurbier na problém přišel již před více než 10 lety. Od roku 2013 má totiž smlouvu na správu domény Mali a za poslední měsíce údajně shromáždil desítky tisíc chybně přesměrovaných e-mailů.

Zuurbier varoval USA, maily obsahovaly i mapy vojenských objektů

Žádné e-maily nebyly přímo označeny jako tajné, ale podle deníku obsahovaly lékařská data, mapy vojenských zařízení USA, finanční záznamy a dokumenty týkající se plánů oficiálních cest a také některé diplomatické zprávy.

Zuurbier napsal tento měsíc dopis americkým úředníkům, aby je varoval. Uvedl, že jeho smlouva s vládou Mali brzy skončí, což znamená, že „riziko, že by informace mohli využít protivníci USA, je reálné“. Malijská vojenská vláda měla převzít kontrolu nad doménou v pondělí.

Díky informacím získá protivník prostor pro špionáž či vydírání

Komunikáty americké armády, které jsou označovány jako „utajované“ a „přísně tajné“, jsou přenášeny prostřednictvím samostatných IT systémů, takže je nepravděpodobné, že by byly náhodně kompromitovány. 

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Steven Stransky, advokát, který dříve sloužil jako hlavní poradce oddělení zpravodajského práva ministerstva vnitřní bezpečnosti, řekl, že i zdánlivě neškodné informace mohou být pro americké protivníky užitečné.

„Tento typ komunikace může zahraničním aktérům umožnit založení spisů o vojenském personálu, které může využít pro špionážní účely, nebo pod pohrůžkou vyzrazení informací usilovat o finanční kompenzaci“ řekl Stransky. „Jsou to jistě informace, které může zahraniční vláda použít.“

Horší by bylo, kdyby informace získali hackeři

Lee McKnight, profesor informačních studií na Syracuse University, věří, že americká armáda měla štěstí, že byla na tento problém upozorněna a že e-maily směřovaly na doménu malijské vlády, a ne hackerům.

Dodal, že tzv. „typo-squatting“, typ kybernetické kriminality, jež se zaměřuje na uživatele, kteří nesprávně napíšou internetovou doménu, je poměrně běžný. Spočívá v tom, že hacker doufá, že uděláte chybu, a tím získá potřebné informace. 

Domů
Sdílet
Diskuse