Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
22. července 2023 13:00
Čas čtení 1:36

Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Žraloci u pobřeží Floridy zřejmě požírají kokain, který pašeráci hází do moře
Zdroj: Wikimedia Commons / Patrick Doll

Podle vědců by nevyzpytatelné chování pozorované u některých žraloků mohlo být způsobeno tím, že požili balíky s kokainem, které pašeráci proplouvající u pobřeží Floridy hodili přes palubu.

Zní to jako zápletka dalšího kýčovitého katastrofického filmu s námořní tematikou, ale vědci se skutečně domnívají, že pomatení a hladoví žraloci by mohli hodovat na balících s drogami vyhozenými u pobřeží Floridy.

V rámci nadcházejícího tematického týdne věnovaného žralokům na televizním programu Discovery dostala zvířata název „kokainoví žraloci“. Pořad má skutečně zkoumat, zda oceánští predátoři požívají léčiva a drogy, které jsou obchodníky vrženy přes palubu.

Hrozba pro podmořský život 

Námořní vědci, kteří televizní program natočili, tvrdí, že jeho účel přesahuje pouhou zábavu. „Je to chytlavý titulek, který osvětlí skutečný problém, a to, že vše, co používáme, vše, co vyrábíme, vše, co dáváme do svých těl, končí v našich odpadních vodách a přírodních vodách a vodní živočichové jsou tomu pak vystaveni,“ řekla Guardianu Tracy Fanara, environmentální inženýrka a vedoucí výzkumného týmu.

žralok mako
Zdroj: Unsplash/Elaine Brewer/voľne na použitie

„Máme studie s léčivy, kokainem, metamfetaminy, ketaminem, všemi těmito látkami, kterými jsou ryby ovlivněny. (...) Pokud jsou tyto balíky kokainu zdrojem znečištění, je velmi pravděpodobné, že [žraloci] mohou být touto chemikálií ovlivněni. Kokain je velmi rozpustný, pokud se kterýkoli z obalů pootevře, strukturální integrita je zničena a droga je ve vodě,“ dodává vědkyně.

Nezvyklé chování žraloků

Fanara a britský mořský biolog Tom Hird ve svém výzkumu prováděném během šesti dnů v moři ve Florida Keys, ekologicky citlivém ostrovním řetězci u jižního cípu státu, pozorovali žraloky vykazující zvláštní chování.

9. května 2024 8:00 Čas čtení 7:23 Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA?

Kladivoun, druh, který obvykle plave pryč od lidí, se přiblížil přímo k potápěčům a pohyboval se nevyzpytatelně. Pozorovali také žraloka písečného, jak plave v kruzích.

Prováděli také experimenty, při kterých do moře shazovali balíky, jež měly připomínat ty s kokainem, které mnozí žraloci kousali, a plnili kuličky s návnadou koncentrovaným rybím práškem, jenž měl simulovat účinek kokainu. 

Z Jižní Ameriky se drogy do USA pašují přes Floridu

Fanara uvedla, že vybrali Florida Keys jako nejlepší místo pro svůj výzkum, protože konvergence oceánských proudů způsobuje, že region byl doslova zaplaven plovoucími balíky kokainu.

Florida slouží jako výchozí bod pro velké množství drog, které se do USA dostávají z Jižní Ameriky. Igelitové balíčky kokainu se často ztrácejí na moři nebo je hází přes palubu překupníci, které pronásledují donucovací orgány. „Když jsme natáčeli v Keys, balíky kokainu se vyplavily na břeh dvakrát za týden, takže je to opravdu velký problém,“ uvedla Fanara.

Kolik kokainu žraloci požili, nebylo podle ní možné určit na základě předběžných experimentů. V nadcházejících měsících ale Fanara plánuje spolupracovat s dalšími floridskými námořními vědci, aby odebrali vzorky krve některým žralokům a vyhodnotili skutečnou hladinu kokainu.

Domů
Sdílet
Diskuse