Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
26. července 2023 11:22
Čas čtení 1:25

Vzala si pilulku po a do nemocnice s ní jela policie. Další případ potratové politiky v Polsku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vzala si pilulku po a do nemocnice s ní jela policie. Další případ potratové politiky v Polsku
Zdroj: Renata Kijowska/Fakty TVN

Polskem cloumá další případ dívky, která doplatila na to, že jsou potraty v zemi v naprosté většině případů nelegální. Orgány začaly dívku vyšetřovat poté, co si vzala potratovou pilulku.

Debatu o protipotratové politice současné polské vlády minulý týden rozvířil medializovaný případ, o kterém informovala soukromá televize TVN.

Dívka jménem Joanna si na internetu sehnala potratovou pilulku, ale když si ji vzala, udělalo se jí špatně, pravděpodobně fyzicky i psychicky, a zatelefonovala své psychiatričce. Ta raději Joanně zavolala záchranku, aby ji odvezla do nemocnice.

Musela se svléknout a dřepovat

Jenže spolu se sanitkou dorazila i policie. Ženu odvezli na pohotovost, kde ji donutili svléct se do naha a dělat dřepy. Následně jí sebrali mobil a počítač. Policie a státní zastupitelství se brání tím, že chtěli zamezit tomu, aby se v tu chvíli neznámý lék šířil v Joannině těle.

Jednu vystrašenou dívku, která přišla na vyšetření a pro pomoc k lékaři, hlídali čtyři muži. 

Kolem pacientky utvořili kordon, což doktorovi na pohotovosti ztěžovalo práci, přitom nebyli schopni říci, proč musí dívku hlídat.

Policie jednala nezákonně

Prokuratura následně uvedla, že přítomnost policistů byla dána potřebou pomoci zdravotnickému záchrannému týmu a že probíhá vyšetřování na základě článků o napomáhání k potratu. V Polsku si totiž žena může vzít potratovou pilulku, ale jen pokud si ji sežene sama. Nikdo, jako například lékař nebo příbuzný, jí nesmí pomáhat, jinak mu hrozí trest až tři roky ve vězení.

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

„Fakt je ten, že jednání policie bylo krajní a asi horlivé, bylo v té situaci necitlivé a naprosto nestandardní. A ta žena, Joanna, má už dokonce v rukou rozsudek krakovského soudu, který říká, že jí policie odebrala telefon nezákonně, protože se k ní chovala jako k podezřelé nebo k obviněné. Přitom nic nespáchala,“ popisuje v podcastu 5:59 Seznam Zpráv reportér Filip Harzer. Chování policie ale podle Harzera vychází ze stigmatizace a kriminalizace interrupcí, kterým musí Polky čelit. „Zásah policie mě úplně zlomil,“ řekla se slzami v očích Joanna v reportáži TVN.

Příběhů, jako je ten Joannin, nalezneme v Polsku více. První veřejně známý případ od změny legislativy v roce 2020 se udál na podzim 2021, kdy žena jménem Izabela zemřela poté, co lékaři po odtoku plodové vody váhali s vyvoláním interrupce. Podobná situace se odehrála i letos v květnu, kdy o život přišla třiatřicetiletá Dorota. Kvůli přísné legislativě se lékaři totiž často obávají, že je někdo udá. 

Domů
Sdílet
Diskuse