Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2023 15:39
Čas čtení 0:53

V srpnu nastanou dva superúplňky, jeden z nich bude modrý. Kdy je pozorovat?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V srpnu nastanou dva superúplňky, jeden z nich bude modrý. Kdy je pozorovat?
Zdroj: TASR/AP

Patříš mezi zapálené pozorovatele*pozorovatelky či fotografy*fotografky Měsíce?

Pokud ano, letošní srpen si užiješ. Čekají nás totiž hned dva superúplňky. Jak popisuje Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, nastane jev, kdy Měsíc neobíhá kolem Země přesně po kruhové dráze, ale po mírně výstředné elipse. 

První úplněk nastane 1. srpna o půl deváté večer a bude od nás vzdálený 359 tisíc kilometrů. Druhý pak proběhne 31. srpna o půl čtvrté ráno a bude o 2 tisíce kilometrů blíž. Rovněž se bude jednat o největší úplněk celého roku 2023 – a co víc, bude modrý. Tedy, ne tak úplně.

Modrý Měsíc

„S barvou Měsíce to nijak nesouvisí. Původně se totiž termín ‚modrý úplněk‘ používal ve farmářských ročenkách ze Severní Ameriky už počátkem 19. století pro označení třetího úplňku v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky (obvykle jsou tři),“ vysvětluje Gabzdyl. Jednoduše řečeno se tak termín „modrý Měsíc“ začal od roku 1946 používat pro označení druhého úplňku v jednom kalendářním měsíci.

Přestože se nám oba úplňky budou jevit úhlově větší než obvykle, jedná se podle webu Astrofyzikální ProGResy z Opavy ve velké míře o optický klam. Lidský mozek totiž Měsíc porovnává s dalšími objekty na obzoru. I tak ale budou úplňky stát za to.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Nejlepší pohled se na ně naskytne při jejich východech a západech nízko nad obzorem. Ale rozhodně nejzajímavější bude dle odborníků Měsíc během svého východu 30. srpna okolo 19:30 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse