Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
1. srpna 2023 15:23
Čas čtení 1:11

Je v čínské zoo místo medvěda převlečený člověk? Vedení zahrady se nařčením brání

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Je v čínské zoo místo medvěda převlečený člověk? Vedení zahrady se nařčením brání
Zdroj: TASR/Brian W. Matthews

Spekulace se objevily poté, co na sociálních sítích začaly kolovat snímky a video jednoho z medvědů. Vedení zoologické zahrady uvedlo, že se jedná o skutečného medvěda malajského, který se vyznačuje svým specifickým chováním.

Video a fotografie, které se objevily na sociálních sítích, zachycují jednoho z medvědů chovaných v zoologické zahradě ve městě Chang-čou na východě země. Zvíře na záběrech stojí na zadních, pozoruje okolní návštěvníky a kolem jeho těla jsou viditelné kožní vaky nápadně připomínající špatně padnoucí zvířecí kostým.

1. srpna 2023 14:32 Čas čtení 0:49 VIDEO: Cestující v letadle nepustili na záchod, tak se vymočila na podlahu VIDEO: Cestující v letadle nepustili na záchod, tak se vymočila na podlahu

Vedení zahrady v reakci na zveřejněné záběry uvedlo, že se jedná o zásadní nepochopení tohoto mimořádného druhu medvěda, který se se svojí výškou 1,3 metru řadí k nejmenším na světě. Veřejnosti známější medvěd grizzly pocházející ze Severní Ameriky je více než jednou tak vysoký. 

Podle Ashleigh Marshall, zooložky z britského Chesteru, se na záběrech nachází skutečný medvěd malajský, který svým vzhledem může leckomu připomínat člověka oblečeného v kostýmu. „Záhyby pomáhají medvědům chránit se před predátory, protože volnost umožňuje medvědům ‚otočit se v kůži‘. Mohou se bránit v případě, že by se jich zmocnilo velké zvíře, například tygr,“ uvedla Marshall pro BBC News

23. ledna 2023 8:30 Čas čtení 3:03 Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce

Pro zoologickou zahradu v Chang-čou se však nejedná pouze o negativní zprávu. Od chvíle, kdy se snímky medvěda začaly virálně šířit, zaznamenala nárůst návštěvnosti o 30 procent. To odpovídá přibližně 20 tisícům návštěvníků denně.

Z historie je známo hned několik případů, kdy se zoologické zahrady pokusily neúspěšně nahradit divoká zvířata. Například v roce 2017 si pracovníci zoo v čínském městě Kuang-si pro své návštěvníky připravili nafukovací atrapy tučňáků. V provincii Che-nan zase vyměnili lva za huňatého psa. Ze světa je známo také několik případů, kdy na diváky místo zeber čekali pouze nabarvení osli. 

Domů
Sdílet
Diskuse