Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. srpna 2023 9:41
Čas čtení 1:20

O víkendu vyvrcholí meteorický roj Perseid. Kde ho nejlépe pozorovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
O víkendu vyvrcholí meteorický roj Perseid. Kde ho nejlépe pozorovat?
Zdroj: Unsplash/Michal Mancewicz

Každoroční meteorický roj lze pozorovat od 17. července do 24. srpna.

Maximum Perseid nastane o víkendové noci ze soboty na neděli. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude možné pozorovat až osmdesát meteorů za hodinu. Podle společného prohlášení Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě a České astronomické společnosti je za pozorováním třeba vycestovat dál od měst do oblasti, kde je minimální rušivé světelné znečištění. 

11. srpna 2023 6:00 Čas čtení 11:11 Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu? Velký test vodových nanuků: Našli jsme levné a chutné osvěžení i v supermarketu?

Kam vyrazit za pozorováním Perseid?

Podmínky na pozorování jsou letos podle odborníků téměř ideální. Měsíc totiž bude ve fázi úzkého srpku a nebude příliš rušit svým svitem. Díky tomu tak bude možné pozorovat i ty nejslabší meteory, k tomu je ale potřeba být dál od velkých měst. 

„Pozorování meteorů doporučujeme zejména v druhé polovině noci, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá téměř k nadhlavníku a většina meteorů zazáří nad obzorem, ne pod ním. Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní zazáří každou hodinu přibližně 80 meteorů, z toho 10 až 20 může být opravdu jasných,“doporučuje vědecký tým.

Ideální je vyhledat si místo alespoň několik desítek kilometrů dál od velkých měst, kde nehrozí světelné znečištění. Nejlépe tak, abys měl*a výhled do všech stran. Pozorování je nejvhodnější vleže. Dalekohled není třeba, meteory jsou výrazné na spatření pouhýma očima. Pokud jsi umělecká duše, ideální je mít po ruce fotoaparát s možností dlouhé expozice a širokoúhlým objektivem, například zrcadlovku.

11. srpna 2023 8:30 Čas čtení 0:23 KVÍZ pro houbaře: Na které houbě si pochutnáš a po které můžeš i umřít? KVÍZ pro houbaře: Na které houbě si pochutnáš a po které můžeš i umřít?

První zmínky o meteorickém roji Perseid pocházejí už ze 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince. Při jeho popravě kvůli neuposlechnutí římského vládce padaly z nočního nebe „třpytivé slzy“, proto jsou Perseidy lidově označovány jako „slzy svatého Vavřince“. Že jde o astronomický úkaz, prokázal v 19. století italský astronom Giovanni Schiaparelli.

Perseidy mají svůj původ v prachových částicích uvolněných z periodické komety 109P Swift-Tuttle, která byla objevena dvěma americkými astronomy v roce 1862. „Kometa s periodou 134 let se naposledy nacházela nejblíže Slunci v roce 1992 a znovu projde přísluním až v roce 2126. Pravidelně nám ji ale připomíná roj Perseid tím, jak Země každý rok mezi 17. červencem a 24. srpnem prochází na své dráze prachovým proudem rozptýleným za kometou,“ doplňuje Česká astronomická společnost.

Domů
Sdílet
Diskuse