Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. srpna 2023 v 16:09
Čas čtení 1:29

Zdravotní sestra zavraždila sedm miminek. Vstřikovala jim vzduch do krve, další trávila inzulinem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zdravotní sestra zavraždila sedm miminek. Vstřikovala jim vzduch do krve, další trávila inzulinem
Zdroj: Policie Chester

Zdravotní sestra Lucy Letby byla shledána vinnou z vraždy sedmi novorozeňat. Stala se tak sériovou vražedkyní, která má na svědomí nejvíce dětí v moderní historii Spojeného království.

Mezi lety 2015 a 2016, když Letby pracovala v britské nemocnici Countess of Chester, novorozencům záměrně vpichovala vzduch do krve, aby je usmrtila. Jednalo se o pět chlapců a dvě dívky. Dva z chlapců byli bratři z trojčat.

Letby dětem, které měla v péči, ubližovala různými způsoby. Kromě toho, že jim vstřikovala vzduch do krve a žaludku, je překrmovala mlékem, fyzicky je napadala nebo je trávila inzulinem, padlo při slyšení u Korunního soudu v Manchesteru.

Pokusila se zabít dalších šest dětí

Třiatřicetiletá sestra se na novorozeneckém oddělení nemocnice neúspěšně pokusila zavraždit dalších šest miminek, za což jí soud také přiznal vinu. Obviněna však byla celkem z 15 pokusů o vraždu, o zbytku z nich soud nerozhodl. 

5. srpna 2023 v 6:00 Čas čtení 6:02 „Bránil se, až mě škrábl.“ Patnáctiletý chlapec brutálně zavraždil svého kamaráda „Bránil se, až mě škrábl.“ Patnáctiletý chlapec brutálně zavraždil svého kamaráda

Lékaři si v nemocnici postupně začali všímat rychlého nárůstu počtu miminek, která umírala nebo nečekaně kolabovala. Když se jim nepodařilo najít lékařské vysvětlení, zahájila policie vyšetřování.

Pascale Jones z britského státního zastupitelství nazval Letbyino jednání „naprostou zradou důvěry, která jí byla svěřena“. „Lucy Letby se snažila oklamat své kolegy a vydávala utrpení, které způsobila, za zhoršení zranitelnosti každého z dětí, o než měla pečovat,“ uvedl.

Údajně s dětmi vždy chtěla pracovat

Lucy Letby porotcům u soudu řekla, že vždy chtěla pracovat s dětmi, a proto si i vybrala A-levels (obdoba maturity v anglosaském prostředí, pozn. redakce), „které by nejlépe podpořily tuto kariéru“.

Lucy Letby
Zdroj: University of Chester

Letby následně na univerzitě tři roky studovala ošetřovatelství, během studia absolvovala četné stáže, většinu z nich v nemocnici Countess of Chester, kde následně i vraždila. V září 2011 se kvalifikovala na zdravotní sestru a od ledna 2012 začala v nemocnici pracovat na plný úvazek. Na jaře 2015 získala povolení pro práci s dětmi na jednotce intenzivní péče.

Nejdelší soud

Pro pozůstalé byl verdikt zdrcující, v síni se po vynesení rozsudku ozvalo zalapání po dechu či výkřiky. „Jsme zlomení, zničení, naštvaní a cítíme se otupělí. Možná se nikdy nedozvíme, proč se to stalo,“ cituje BBC jednoho z přítomných pozůstalých.

24. července 2024 v 7:00 Čas čtení 4:21 Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie Muže pohřešovali 30 let po celé zemi: ukázalo se, že ho věznil soused. Zmocnil se ho prý pomocí magie

Soudní porota se o případu radila více než 110 hodin, závěrečné rozsudky byly vyneseny během několika různých slyšení. Letby byla zatčena už v roce 2018 a jen samotný soudní proces trval více než 10 měsíců. Má se za to, že jde o nejdelší soud týkající se vraždy ve Spojeném království. O rozsahu trestu rozhodne soudce v pondělí. 

Domů
Sdílet
Diskuse