Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
22. srpna 2023 14:49
Čas čtení 2:13

Až milion a půl lidí v Česku nemá léky pod kontrolou. Návykové benzodiazepiny lékaři předepíšou i bez vyšetření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Až milion a půl lidí v Česku nemá léky pod kontrolou. Návykové benzodiazepiny lékaři předepíšou i bez vyšetření
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Až patnáct procent Čechů nemá pod kontrolou užívání léků proti úzkosti a hrozí jim závislost. Nejčastěji je získají od lékařů či lékařek, aniž by si prošli řádným vyšetřením nebo je zdravotníci a zdravotnice varovali před riziky jejich užívání.

Problematickou spotřebu psychoaktivních léků, tedy užívání léků po dobu déle než šesti týdnů nebo nadužívání léků, má podle Souhrnné zprávy o závislostech v ČR asi 13–15 % populace, tedy asi 1,3–1,5 milionu lidí. Nejčastěji jde právě o benzodiazepiny, tedy léky na zklidnění, které u nás užívá nejvíce pacientů. Zneužívané psychoaktivní léky jsou získávány především z oficiálního zdravotního systému, ale také prostřednictvím rodiny či internetu.

„Někteří naši pacienti berou extrémní množství těchto léků. Jejich organismus si postupně zvykl na větší a větší dávky, které pak už pro ně nemají původní tlumicí efekt, ale umožňují jim, aby nějak fungovali,“ řekl pro Deník N primář adiktologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

Benzodiazepiny (pod prodejními názvy Neurol, Diazepam, Lexaurin, Xanax, Rohypnol a další) jsou sedativní léky, které dokážou zbavit člověka úzkosti nebo pomoct se spánkem. Jsou účinné, relativně bezpečné, ale také návykové. Jestliže se používají nepřiměřeně dlouho, déle než několik týdnů, přestávají účinkovat a i v dávkách předepsaných lékařem na nich může vzniknout závislost. Ročně se u nás předepíšou na dva miliony balení za víc než 200 milionů korun.

Předepsat je může i praktik, třeba po telefonu 

Mezi závislými na těchto lécích výrazně převládají ženy. Léky, které jim předepsal lékař, logicky považují za méně nebezpečné než nelegální drogy. 

Léky proti úzkosti navíc mohou předepsat nejen psychiatři, ale také praktičtí lékaři. Někteří z nich přitom recept na tyto prášky vydají, aniž by pacienta viděli, natož ho vyšetřili.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Mnoho lidí se tak snaží pomoct si touto cestou, protože to je jednoduší a rychlejší, než kdyby museli dlouho čekat na termín u psychiatra. Těch je v Česku nedostatek, na termín vyšetření se čeká třeba i půl roku. 

Svou zkušenost Deníku N popsala Ivana, která se po těžkém období obrátila na svou praktičku, která jí na základě telefonického rozhovoru předepsala antidepresiva a také „něco na spaní“. Až po vyzvednutí prášků ale zjistila, že druhé balení je Neurol. Lékařka ji však nepoučila, v čem může být tento lék zrádný a na co si dát pozor. Až z příbalového letáku se dozvěděla, že s těmito prášky nemůže řídit, pít alkohol nebo je kombinovat s jinými léky. A hlavně že jde o lék, na kterém snadno vzniká závislost, neměl by se brát déle než pět až šest týdnů a u kterého by se rozhodně neměly zvyšovat dávky, pokud přestanou ty stávající zabírat.

Závislost vypěstovaná lékaři

Drtivá většina lidí, kteří spadnou do problémového užívání léků, tedy i závislosti, dostává léky oficiální cestou. „Velmi často je bohužel tato závislost vypěstována lékaři, ať už praktickými, nebo psychiatry. Někdy jde o několik lékařů zároveň, protože závislý člověk má snahu obcházet více zdravotních zařízení, včetně nemocnic,“ popisuje pro Deník N psychiatr Ladislav Polách.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Člověku, který je dlouhodobě ve stresu, pociťuje úzkosti, nemůže spát a fungovat, benzodiazepiny rychle a účinně pomohou. Umí odstranit pocity strachu a úzkosti, člověk se celkově uklidní, uvolní a lépe spí. 


Když se ale přísun anxiolytik (benzodiazepinů) zastaví, člověk může být mnohem nervóznější než před začátkem užívání těchto látek, výrazně se zhoršuje i paměť a fyzická i psychická kondice.

Neurol by neměl nahrazovat terapii

Lékaři přiznávají, že léky dostávají i ti, kterým by jinak mohla pomoci odborná terapie.


„Kdyby bylo několikanásobně více psychoterapeutů, potřeba medikace by zcela jistě klesla. Velmi oceňujeme program zdravotních pojišťoven, které proplácejí několik sezení u psychologů i terapeutů, se kterými nemají uzavřenou smlouvu. Je to ale bohužel pouze záplata, která neřeší systémový problém,“ říká Polách.

Domů
Sdílet
Diskuse