Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
22. srpna 2023 19:44
Čas čtení 1:38

Příspěvek na bydlení: Vypočítej si v kalkulačce, kolik můžeš dostat. Platí i na nájem

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Příspěvek na bydlení: Vypočítej si v kalkulačce, kolik můžeš dostat. Platí i na nájem
Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

Sotva dokážeš zaplatit nájemné či hypotéku? Řešením může být příspěvek na bydlení.

Příspěvek na bydlení je jednou z nejoblíbenějších dávek, na které lze v Česku dosáhnout. V červnu ho podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pobíralo přes čtvrt milionu domácností (267 370). V průměru dostali žadatelé a žadatelky od státu 6134 korun. Ověř si, zda na něj máš nárok i ty, jakou částku můžeš od státu dostat a jak si o příspěvek vůbec zažádat.

Kdo má na příspěvek na bydlení nárok?

Nárok má ta domácnost, jejíž náklady na bydlení jsou vyšší než 30 procent jejího čistého příjmu. Zároveň tyto výdaje nesmí přesáhnout takzvaný normativ, což jsou státem maximálně uznatelné náklady na bydlení.

Normativ se odvíjí od počtu lidí v domácnosti, podle velikosti obce nebo podle druhu bydlení, zda domácnost vlastní nemovitost nebo platí nájem a dalších výdajů spojených s bydlením. Tento normativ musí být též vyšší než 30 procent celkových čistých příjmů. Stát se tím snaží bránit, aby nedotoval luxusní bydlení.

Zda máš na dávku nárok a jak bude zhruba velká, si lze vypočítat na orientační kalkulačce Ministerstva práce a sociálních věcí.

KALKULAČKA: PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ 2023

Žádost o příspěvek na bydlení krok za krokem

Nyní se podíváme, jak se k příspěvku vlastně dostat. Buď se můžeš zastavit osobně na pobočce úřadu práce, nebo žádost poslat poštou. Také lze využít elektronického formuláře na internetových stránkách MPSV. Přihlásíš se tam snadno pomocí bankovní identity, mobilního klíče eGovernmentu nebo datové schránky.

V samotném formuláři pak vyplníš osobní údaje a doložíš potřebné dokumenty. Budeš potřebovat: 

  • Doklad o výši čtvrtletního příjmu. Příjmy jednotlivých členů domácnosti se přitom sčítají a do žádosti se vkládá jeden příjem za celou domácnost,
  • doklad o výši nákladů na bydlení,
  • prohlášení osob, které užívají byt společně s žadatelem, ale společně s ním neuhrazují náklady,
  • nájemní nebo kupní smlouvu o bydlení,
  • vyúčtování služeb a energií.
  • Pokud s tebou domácnost sdílí další lidé, připrav si také prohlášení dalších osob (najdeš ho na těchto stránkách) a případně i potvrzení o studiu. 

Všechny formuláře dostaneš buď přímo na pracovištích ÚP, nebo si je můžeš stáhnout na webových stránkách MPSV v sekci Formuláře.

Mimochodem, příjmy domácnosti lze prokázat následujícím způsobem:

  • Výplatní páskou či dokladem od firmy za všechny výdělečně činné členy domácnosti.
  • U důchodců a důchodkyň, kteří nemají další příjmy, stačí zaškrtnout, že pobírají jen penzi.
  • Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) dokládají rozpis uhrazených plateb za sociální a zdravotní pojištění.

Žádost se podává na dobu neurčitou. Pokud úřad sociální dávku schválí, nárok na výplatu dávky vzniká dnem podání žádosti. Nárok lze uplatnit maximálně tři měsíce zpětně.

Domů
Sdílet
Diskuse