Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 18:10
Čas čtení 1:36

Vydavatelství Mafra kupuje miliardář Karel Pražák, píše e15

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vydavatelství Mafra kupuje miliardář Karel Pražák, píše e15
Zdroj: Mafra/volně k užití

Vydavatelství Mafra dosud ovládal svěřenský fond Andreje Babiše.

Nákup vydavatelství Mafra, o kterém se v posledních měsících ve veřejném prostoru diskutovalo, spěje ke konci. Podle informací deníku e15 mediální dům kupuje miliardář a majitel holdingu Kaprain Karel Pražák. Vydavatelství dosud ovládal svěřenský fond Andreje Babiše. Cena se pohybuje v řádu jednotek miliard korun. Deníku e15 to potvrdily čtyři na sobě nezávislé zdroje blízké transakci.

Agrofert prodává kromě Mafry také chemičku Synthesia

„Minulý týden podle informací redakce e15 rozhodovalo představenstvo Agrofertu o dvou nabídkách na převzetí, jedné od skupiny Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada a druhé od holdingu Kaprain miliardáře a někdejšího manažera PPF Karla Pražáka. Pražák Agrofertu předložil vyšší nabídku, a Mafru tak nakonec zřejmě získá,“ napsal ve středu deník. 

K prodeji by podle e15 mělo dojít do konce týdne. Podle jednoho ze zdrojů k obchodu dojde v pátek. O tom, zda mediální dům opravdu připadne Pražákovi, rozhodne prý nakonec sám Babiš. „Znáte Babiše, může couvnout doslova minutu před podpisem,“ popsal redakci další ze zdrojů. 

Kdo je Karel Pražák?

Karel Pražák patří mezi nejbohatší Čechy, v roce 2022 mu patřilo 42. místo. Hodnota jeho majetku činí 9,5 miliardy korun. Profesně vyrostl po boku Petra Kellnera jako jeho krizový manažer. Jeho hlavní firma Kaprain Group během posledních dvou let zdvojnásobila hodnotu svých aktiv na 32 miliard korun. Investorovi dále patří třeba ústecká Spolchemie, telekomunikační společnost Nej.cz, hokejová Sparta či outletové a zábavní centrum POP Airport u letiště. 

Mediální zástupce Kaprainu Ondřej Pechar se k jednání odmítl vyjádřit. Oficiální potvrzení nepřišlo ani ze strany Agrofertu. „Spekulace trhu ohledně potenciálních akvizic či divestic nekomentujeme,“ sdělil mluvčí holdingu Pavel Heřmanský. Podle informací média není předmětem akvizic jen Mafra, ale také pardubická chemička Synthesia. Tu měl Babiš nabídnout společně s mediálním domem.

Agrofert koupil skupinu Mafra v roce 2013. V tom samém roce vstoupil Andrej Babiš s hnutím ANO naplno do politiky. Informace o zamýšleném prodeji Mafry se objevují od konce minulého roku. Pokud chce bývalý předseda vlády a současný poslanec zůstat politicky aktivní, musí se médií ve svěřenském fondu zbavit. 

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Důvodem je pozměňovací návrh zákona o střetu zájmů. Ten dolní komora Parlamentu schválila letos v červnu. Nově tak politici a političky nebudou moci převádět vlastnictví médií na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Schvalování předlohy měsíce brzdilo právě opoziční hnutí ANO a také SPD. V srpnu novelu podepsal i prezident Petr Pavel a má být účinná od příštího roku. 

Domů
Sdílet
Diskuse