Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK Veronika Dlesková
16. června 2023 12:33
Čas čtení 0:48

Sněmovna schválila „lex Babiš“. Co to znamená a jaké to může mít důsledky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna schválila „lex Babiš“. Co to znamená a jaké to může mít důsledky?
Zdroj: Pirátská strana

Poslanci v pátek schválili pozměňovací návrh zákona o střetu zájmů. Nově podle něj politici nebudou moci převádět vlastnictví médií na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty.

Sněmovna schválila pozměňovací návrh skupiny koaličních poslanců v čele s předsedou klubu Pirátů Jakubem Michálkem ve vládní novele. Ta změní organizaci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Novela zákona teď musí projít Senátem. Informuje o tom ČTK.

Schvalování předlohy měsíce brzdilo opoziční hnutí ANO. V pátek se mu ale nepodařilo vrátit předlohy do opětovného projednání v druhém čtení ani odklad účinnosti na rok 2026, tedy na dobu po příštích sněmovních volbách.

Novela má být účinná od příštího roku. Dolní komora schválila Michálkův pozměňovací návrh hlasy 85 ze 164 přítomných poslanců a poslankyň. Pro úpravu zvedli ruku zástupci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo 79 poslanců z ANO a SPD.

13. června 2023 15:29 Čas čtení 1:42 „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

Zákon o střetu zájmů brání například poslancům, senátorům, členům vlády a nově i prezidentovi provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, bude se vztahovat na skutečného majitele médií, nikoli na ovládající osobu. 

Domů
Sdílet
Diskuse