Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. srpna 2023 16:41
Čas čtení 0:53

Prezident Pavel podepsal zpřísnění „lex Babiš“. Politici vlastnící média by mohli už za pár měsíců platit pokuty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel podepsal zpřísnění „lex Babiš“. Politici vlastnící média by mohli už za pár měsíců platit pokuty
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Prezident Petr Pavel podepsal novelu, která zpřísňuje zákon o střetu zájmů známý také jako „lex Babiš“. Ve čtvrtek o tom informoval Pražský hrad.

Vrcholoví politici už nebudou moci provozovat televizi či rozhlas nebo vydávat periodický tisk. Zákaz se nově vztahuje na skutečného vlastníka, což má zabránit tomu, aby politici právní normu obcházeli, informuje zpravodajka TASR v Praze.

Dosud stačilo, aby politici vložili akcie své firmy vlastnící média do svěřenských fondů. Tento postup použil na základě původního znění zákona i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s holdingem Agrofert. Jeho součástí je mediální skupina Mafra, která vydává deníky Lidové noviny, Mladá fronta DNES a mnoho časopisů. Do jejího portfolia patří také Rádio Impuls a různé internetové servery.

10. srpna 2023 14:59 Čas čtení 0:43 Bývalá německá kancléřka Angela Merkel si od státu nechává proplácet kadeřnici a make-up za statisíce korun Bývalá německá kancléřka Angela Merkel si od státu nechává proplácet kadeřnici a make-up za statisíce korun

Od roku 2024 to však stačit nebude. Poslanci, senátoři, členové vlády či prezident nebudou moci převádět média na blízkou osobu či do svěřenského fondu a za případné porušení povinností jim hrozí vyšší pokuty. Funkcionářům, kteří by se dopustili přestupku prostřednictvím firmy, může být uložena sankce až do výše tří procent aktiv dané společnosti.

Pro chybějící regulaci se však toto zpřísnění netýká internetových médií. To kritizovalo například sdružení Milion chvilek pro demokracii. Žádalo, aby do úpravy přibyl i zákaz vlastnictví takových médií. K tomu nakonec nedošlo.

7. srpna 2023 11:51 Čas čtení 0:52 ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě? ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě?

Změny jsou součástí novely zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích. Právě to kritizovali poslanci hnutí ANO, kteří novelu nazvali „krystalickým přílepkem“ a proces označili za protiústavní. Už předem avizovali, že pokud zákon podepíše i prezident, obrátí se na Ústavní soud.

Domů
Sdílet
Diskuse