Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. srpna 2023 15:02
Čas čtení 2:14

„Učitel mi hladil bradavky, aby prý reguloval dýchání.“ Se sexuálním obtěžováním se setkává drtivá většina irských středoškolaček

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Učitel mi hladil bradavky, aby prý reguloval dýchání.“ Se sexuálním obtěžováním se setkává drtivá většina irských středoškolaček
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Edith Castro Roldán, Oscar Manuel Luna Nieto/volně k užití

Poslední průzkum z prostředí irských a britských středních škol ukázal, jak moc je sexuální obtěžování ze strany učitelů rozšířené.

Studentstvo na irských středních školách ve velké míře prožívá sexuální obtěžování a často se setkává se sexismem. Vyplývá to z průzkumu University of Greenwich. Anketa mezi studujícími mapuje nevhodné komentáře, doteky a sexistické poznámky na jejich adresu a je první, která v Irsku a Spojeném království vznikla.

2. srpna 2023 12:37 Čas čtení 0:58 Pedagogové obvinění z obtěžování studentek na FHS UK skončili Pedagogové obvinění z obtěžování studentek na FHS UK skončili
O poznámkách a sexuálním obtěžování většinou ze strany mužských pedagogů promluvilo 593 respondentů a respondentek, z toho 369 navštěvovalo střední školu ve Spojeném království a 224 chodilo na střední v Irsku. V době, kdy anketa probíhala, bylo všem alespoň 18 let. Zážitky, které popisují, ale sahají do dob jejich nezletilosti. 

Téměř 90 procent respondentů byly mladé ženy, které uvedly, že byly alespoň jednou sexuálně obtěžovány učitelem ve své škole. Přibližně 90 procent obtěžujících učitelů byli muži, osm procent byly ženy.

Z odpovědí vyplynulo, že se se sexismem setkalo 86 % irských a 95 % britských studujících. Sexuální obtěžování zažilo 72 % dotázaných v Irsku a 85 % ve Spojeném království. Přibližně 10 %, respektive 27 %, prožilo nežádoucí sexuální pozornost. Téměř všechny případy se podle výpovědí měly odehrát na půdě školy.

sexualizované násilí sexuální násilí
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Učitel mi olízl krk, mám z toho dodnes husí kůži

Součástí zprávy University of Greenwich jsou i části odpovědí respondentů a respondentek, které mají blíže ilustrovat situaci na tamních středních školách. V následující části budeme některé z nich citovat. Pokud se tě téma dotýká, následující řádky mohou být znepokojivé a raději je vynech.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

„Mám velmi náročnou menstruaci a v roce 2017 jsem svému učiteli tělocviku předložila omluvenku, aby mě omluvil z účasti. Měl uštěpačnou poznámku a řekl, že dámské problémy nejsou důvodem, proč nechodit na tělocvik, a že to pomáhá proti křečím,“ svěřila se jedna z respondentek.

Pokud se setkáváš s domácím nebo sexuálním násilím, neboj se kontaktovat Profem na infolince 777 012 555 (úterý 17–19, čtvrtek 19–21), případně můžeš využít chat nebo on-line poradnu.

„Učitel sebral dlouhý vlas z mých zad a poznamenal, že vypadá jako vlas jedné z mých nejlepších kamarádek. Zeptal se, co jsme dělaly při hře a jestli jsme spolu ‚ležely‘. Když jsem se urazila, obvinil mě, že mám menstruaci,“ popisuje další respondentka.

sexuální obtěžování na pracovišti
Zdroj: REFRESHER/ Eliška Kubů

Jiná z nich uvedla, že ji učitel odvedl stranou a začal jí hladit prsa a bradavky, prý aby „pomohl regulovat dýchání“. V dalším případě 14leté dívky měl učitel pravidelně říkat, že „kdyby nebyla jeho studentka, bylo by to mezi nimi úplně jinak“. Další 17letá dívka vzpomínala, jak se ji učitel pokusil políbit.

„Při tanci mě chytil za zadek a pak se mě pokusil políbit. Utíkala jsem za kamarádkami a smály jsme se tomu. Později mi olízl krk, když jsme všichni u stolu pili panáky. Tehdy jsem si myslela, že je to vtip, ale bylo mi sedmnáct. Bylo to hrozné a dodnes na to myslím a naskakuje mi z toho husí kůže,“ uvedla studentka. 

Učitel řekl, že jsem byla „zlobivá holka“

Podle průzkumu jsou další problematickou oblastí také komentáře učitelů na adresu dívek. Jedna z nich popsala, jak pedagog komentoval, že studentka tráví o přestávce čas se starším spolužákem. Měl naznačit, že si nezískává dobrou pověst a že je předmětem debat ve sborovně. „Učitel řekl, že slyšel, že jsem byla o víkendu ‚zlobivá holka‘, a že by mu nevadilo, kdyby mě viděl z ‚téhle stránky‘,“ svěřila se další.

31. srpna 2023 11:00 Čas čtení 3:24 Zdarma tetuje ženy, které kvůli rakovině přišly o prsa. Pocit, že jsem někomu pomohla, je nejvíc, říká Tereza Pexová Zdarma tetuje ženy, které kvůli rakovině přišly o prsa. Pocit, že jsem někomu pomohla, je nejvíc, říká Tereza Pexová

Podle výzkumného týmu jsou zjištění podnětem k dalšímu prošetření situace i na národní úrovni. Výsledky by mohly pomoci k vývoji účinného programu v boji proti sexuálnímu násilí na středních školách. Kompletní znění průzkumu najdeš na těchto stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse