Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
2. srpna 2023 12:37
Čas čtení 0:58

Pedagogové obvinění z obtěžování studentek na FHS UK skončili

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pedagogové obvinění z obtěžování studentek na FHS UK skončili
Zdroj: Facebook/Fakulta humanitních studií

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy ukončila spolupráci se dvěma historky, kteří byli obviněni z obtěžování studentek. Akademický senát fakulty o tom včera informovala děkanka Věra Sokolová.

Fakulta začala zprávy o nevhodném chování pedagogů Miroslava Vaňka a Pavla Mückeho vyšetřovat letos v lednu. Oba muži působili v oboru orální historie, a to jak na Fakultě humanitních studií UK, tak na Akademii věd. Svědectví studentek, které se staly ze strany vyučujících terčem obtěžování, popsal Deník N.

Nejsou zaměstnanci univerzity ani Akademie věd

„Od 1. srpna 2023 již ani jeden z nich není zaměstnancem FHS UK. V tuto chvíli probíhá intenzivní stabilizace magisterského programu OHSD (orální historie soudobé dějiny, pozn. red.) bez jejich účasti,“ uvedla děkanka v e-mailu, který poslala Akademickému senátu UK. Na pozici nového garanta oboru plánuje Sokolová dle svých slov doporučit docenta Jana Horského.

Hned v únoru akademici rezignovali také na své funkce na Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Pavel Mücke zastával funkci zástupce ředitele, Vaněk stál v čele ústavu.

Zneužívání moci, sexuální nátlak a nerespektování morálky a slušného chování

Podnět nové univerzitní ombudsmance původně podaly tři studentky, nakonec ale poradní komise pracovala s více než 60 svědectvími. 

Podle Deníku N, který se odkazuje na univerzitní dokument, docházelo ke zneužívání moci skrz nerovný vztah mezi vyučujícími a studujícími za účelem uspokojování osobních zájmů, ohrožování lidské důstojnosti, osobní cti a dobré pověsti studujících i vyvíjení nevhodného, konkrétně sexuálního nátlaku na studující.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

V případě Miroslava Vaňka docházelo k „genderově motivovanému obtěžování, a navíc sexuální nátlak z jeho strany byl provázán s přímým či nepřímým udělováním studijních výhod“, píše se ve stanovisku, které dochází k závěru, že porušil Etický kodex UK.

Domů
Sdílet
Diskuse