Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
2. září 2023 9:20
Čas čtení 1:05

Íránský vzpěrač podal ruku Izraelci. Má za to doživotní zákaz soutěžit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Šéf íránské vzpěračské federace označil jeho čin za nepřijatelný.

Íránská státní tisková agentura informovala o tom, že jejich domácí profesionální vzpěrač dostal doživotní zákaz soutěžit poté, co na mezinárodní soutěži podal ruku izraelskému sportovci. Píše o tom CNN.

Videozáznam íránské tiskové agentury IRNA ukazuje, jak 36letý šampion ve vzpírání, Mostafa Rajaee, na mistrovství světa v Polsku podal ruku a zapózoval na fotografii s Izraelcem Maksimem Svirským. Po skončení akce zveřejnil na Instagramu příspěvek, kde poděkoval lidem za pomoc na cestě za druhým místem, které obsadil na soutěži. Podání ruky ani udělený ban však v příspěvku nezmínil.

Šéf íránské vzpěračské federace označil jeho čin za nepřijatelný a z funkce byl odvolán i vedoucí výpravy Hamid Salehini. Ze stříbrné medaile se tedy sportovec neradoval dlouho.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Seyedmostafa rajaei langeroudi (@mostafa.rajaee)

Historie mluví za vše

Írán neuznává Izrael jako zemi a vláda dlouhodobě zakazuje domácím sportovcům soutěžit s ním. Svědčí o tom i případy z minulosti, například když mezinárodní federace džuda v roce 2021 pozastavila Íránu soutěžení na čtyři roky.

21. dubna 2024 7:47 Čas čtení 4:31 Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky

Íránský džudista Saeid Mollaei totiž musel odstoupit z Mistrovství světa v džudu 2019, protože se měl ve finále utkat s Izraelcem Sagim Mukim, ale z jeho tvrzení vyplynulo, že dostal pokyn odstoupit před zápasem ve třetím kole a opět před semifinále. Po skončení akce Mollaei odcestoval do Německa, kde požádal o azyl.

Kromě toho požádala v roce 2020 Mezinárodní šachová federace (FIDE) tu íránskou, aby vyjádřila svůj postoj k soutěžení s izraelskými sportovci po opakovaných případech, kdy se íránští sportovci „odmítli zúčastnit zápasů s izraelskými občany“.

„V některých případech dokonce uvedli, že takové zápasy mohly být ignorovány záměrně z politických a ideologických důvodů,“ uvádí se v dopise podle FIDE.

Domů
Sdílet
Diskuse