Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
7. září 2023 v 16:20
Čas čtení 1:05

Pražské křižovatky jsou katastrofa, patří k nejhorším v Evropě, odhalil průzkum. Lidé chtějí centrum bez aut

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pražské křižovatky jsou katastrofa, patří k nejhorším v Evropě, odhalil průzkum. Lidé chtějí centrum bez aut
Zdroj: Szymon Doniec / Unsplash

Bezpečnost silničního provozu v Praze se řadí k těm nejhorším v Evropě. Česká metropole předstihla i Paříž a Londýn, vyplývá z průzkumu, který provedla společnost CycloMedia.

Téměř polovina respondentů se v ulicích české metropole necítí bezpečně. Jedním z důvodů jsou pražské křižovatky, které v chodcích vyvolávají nepříjemné pocity. Polovina dotázaných by také v Praze uvítala, kdyby byly jednodušší a přehlednější. S informací přišel web Expats.cz.

Podle Oldřicha Kassla, krajského koordinátora společnosti BESIP, je problémem hustota automobilové dopravy v hlavním městě, na kterou není pražská infrastruktura stavěna. „V hlavním městě je několik opravdu nepřehledných křižovatek, které prověří i zkušené řidiče. Mnohé z nich byly před mnoha lety stavěny pro výrazně nižší provoz a dnes jejich kapacita automobilové dopravě nestačí. Vznikají tak nebezpečné situace. Není divu, že mnozí lidé nejnebezpečnější místa raději objíždějí,“ uvedl Kassl.

26. srpna 2023 v 15:49 Čas čtení 1:15 „Praha odmítla zřídit cyklopruh, tohle se tam bude dít.“ Odborník promluvil o virálním videu s kurýrem a tramvají „Praha odmítla zřídit cyklopruh, tohle se tam bude dít.“ Odborník promluvil o virálním videu s kurýrem a tramvají

Dalším problémem pražských ulic jsou elektrické koloběžky a kola, jejichž zákaz by uvítala více než polovina dotázaných. Až 60 procent obyvatel se také domnívá, že se zavedením těchto vozítek v Praze vzrostla nehodovost.

Řešení? Lepší cyklostezky a rychlostní limity

Jako řešení současné situace navrhlo 34 procent respondentů zlepšení současné cyklistické infrastruktury, dalších 60 procent si myslí, že současné cyklostezky jsou bezpečné. Každý pátý Pražan si dle průzkumu přeje snížení rychlostních limitů ve městě. Podobný počet obyvatel by také uvítal zákaz vjezdu aut do centra města.

8. dubna 2023 v 18:27 Čas čtení 0:52 Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček

Průzkum také uvádí, že nejlépe vnímají bezpečnost silničního provozu obyvatelé severní Evropy. Nejlépe dopadl estonský Tallin, kde se cítí bezpečně 87 procent respondentů. Mezi další bezpečná města patří Oslo, Varšava či Helsinky. 

Domů
Sdílet
Diskuse