Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
15. září 2023 8:34
Čas čtení 1:10

S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené?
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat/volně k použití

V nemocnicích aktuálně leží 92 lidí nakažených koronavirem.

Jak už tomu poslední roky bývá zvykem, s nástupem podzimu se do Česka vrací také covid-19. Viru se v chladnějších měsících lépe daří a odborníci a odbornice sice očekávají, že nakažení budou mít stejné projevy, jako kdyby onemocněli třeba chřipkou či jiným běžným respiračním onemocněním, i tak by ses ale měl*a mít na pozoru. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené? A kdy máš nárok na test zdarma? Známe odpovědi.

14. září 2023 16:05 Čas čtení 0:30 V Egyptě opět útočil žralok. Žena si ho spletla s tuňákem V Egyptě opět útočil žralok. Žena si ho spletla s tuňákem

Kdy se můžu nechat otestovat zdarma?

Pravděpodobně jsi zaznamenal*a, že míst, kde se lze nechat otestovat na covid, od předchozích let výrazně ubylo. Většina lidí se proto dnes na covid testuje pomocí antigenních testů, které koupíš v lékárně a zaplatíš za ně něco kolem stovky. 

Pokud bys i tak raději zašel*zašla na PCR test, pravděpodobně budeš zklamaný*zklamaná. Obvodní lékaři a lékařky téměř přestali vystavovat žádanky, a test si tak s největší pravděpodobností budeš muset zaplatit sám*sama. Seznam míst, kde se můžeš nechat otestovat, nalezneš na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Musím do karantény/izolace?

Pokud ti vyšel pozitivní test, musíš o tom informovat svého praktického lékaře. Do izolace ale nemusíš. Ta bývá nařízena pouze lidem pracujícím například ve zdravotnictví nebo v sociálních službách, tedy těm, kteří mohou nakazit rizikové pacienty a pacientky. 

Ačkoli do izolace nemusíš (ani do karantény v případě kontaktu s nakaženým), raději zůstaň doma a omez návštěvy. A pokud přece jenom budeš muset vyrazit mezi lidi, vezmi si raději respirátor, ať zbytečně nenakazíš ostatní. 

A jak je to s očkováním?

Jestli se budeš cítit bezpečněji s očkováním, určitě této možnosti využij. A doporuč ji také svým babičkám a dědečkům či dalším lidem, kteří jsou chronicky nemocní nebo mají oslabenou imunitu. 

Nově se můžeš nechat naočkovat upravenými vakcínami, které byly přizpůsobeny nejnovějším variantám viru. Zažádat o očkování můžeš u svého praktického lékaře. 

Anketa:
Necháš se na podzim přeočkovat?
Ne. Podle mě se není čeho obávat. 
Ještě jsem nad tím nepřemýšlel*a.
Ano, mám to v plánu. 
Ne. Podle mě se není čeho obávat. 
58 %
1338 Hlasů
Ještě jsem nad tím nepřemýšlel*a.
18 %
422 Hlasů
Ano, mám to v plánu. 
24 %
555 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse