Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
20. září 2023 7:30
Čas čtení 1:11

Češi a Češky pijí jako duhy, odhalil průzkum. Porazili jsme i Slováky, problémy s alkoholem má přes milion lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češi a Češky pijí jako duhy, odhalil průzkum. Porazili jsme i Slováky, problémy s alkoholem má přes milion lidí
Zdroj: Freepik / volně k užití

Přibližně 1,3 milionu Čechů a Češek je na hranici rizikového nebo problémového pití. To je více než na Slovensku, v Maďarsku či Rakousku. Vyplývá to z dat lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio.

Podle výsledků průzkumu alespoň občas pije alkohol 82 procent Čechů, 81 procent Maďarů, 80 procent Rakušanů a 77 procent Slováků. Zbytek obyvatelstva v těchto zemích jsou abstinenti. 

„Alkohol v Česku patří mezi těžké a nejzávažnější drogy. Přibližně 1,3 milionu Čechů je totiž na hranici rizikového nebo problémového pití, což je v porovnání s nealkoholovými drogami nesrovnatelné a alarmující,“ uvádí adiktolog a ředitel institutu Origanum Aleš Kuda. Data byla sesbírána na vzorku tisíc respondentů z každé z výše uvedených zemí. 

3. května 2023 20:00 Čas čtení 4:19 Toto se stane s tvým tělem, když na měsíc přestaneš pít alkohol: Od zlepšení pleti a dechu až po delší erekci Toto se stane s tvým tělem, když na měsíc přestaneš pít alkohol: Od zlepšení pleti a dechu až po delší erekci

Ve všech zkoumaných státech holdují alkoholu více muži než ženy. „Z průzkumu je zřejmé, že každodennímu pití alkoholu propadá zhruba dvakrát až třikrát více mužů než žen. V Česku to proporcionálně vychází v rámci rizikové závislosti dva muži na jednu ženu,“ vysvětluje tisková mluvčí Pilulka.cz Daria Zverevska.

Další návykové látky

Žebříčku návykových látek, které Češi a Češky užívají každodenně, vévodí cigarety (27 procent). Méně časté jsou léky proti bolesti (pět procent), nikotinové sáčky a žvýkací tabák (dvě procenta) a drogy (jedno procento).

Podle průzkumných dat intenzita pití alkoholu dosáhne vrcholu ve věkové skupině 25 až 44 let a drží se až do věku 54 let. S přibývajícím věkem lidé inklinují k abstinenci, 38 procent dotazovaných nad 65 let nepije alkohol vůbec.

21. prosince 2022 6:00 Čas čtení 9:14 „Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém? „Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém?

Mezi další nejvíce abstinující skupiny patří vdovy a vdovci (39 procent) a rodiče se třemi a více dětmi (29 procent). Naopak mezi skupinu pijící alkohol až několikrát týdně patří rodiče s jedním až dvěma dětmi (24 procent) a častému pití alkoholu v týdnu holduje i 20 procent bezdětných Čechů a Češek.

Anketa:
Jak často piješ alkohol?
Dám si denně.
Párkrát do týdne.
Pár drinků za měsíc.
Nárazově několikrát do roka.
Nepiju alkohol vůbec.
Dám si denně.
28 %
135 Hlasů
Párkrát do týdne.
33 %
162 Hlasů
Pár drinků za měsíc.
12 %
60 Hlasů
Nárazově několikrát do roka.
13 %
65 Hlasů
Nepiju alkohol vůbec.
14 %
68 Hlasů

Zhruba pět procent lidí s vážnými finančními problémy se neobjede bez alkoholu každý den. Během pracovní doby pijí v Česku tři procenta mužů a jedno procento žen a považují to za společensky běžnou věc. Naopak téměř polovina Čechů a Češek toto chování vnímá jako alkoholovou závislost. 

Domů
Sdílet
Diskuse