Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. září 2023 18:05
Čas čtení 1:43

Největší klimatická žaloba: Studenti u evropského soudu napadli 32 států, porušují podle nich lidská práva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Největší klimatická žaloba: Studenti u evropského soudu napadli 32 států, porušují podle nich lidská práva
Zdroj: Bruno Vincent/Getty Images

Šest mladých Portugalců podalo u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku největší světovou právní žalobu v oblasti klimatu. Tvrdí, že 32 států nedělá dost v boji s globálním oteplováním a porušuje tak lidská práva. Vlády to odmítají.

Mladí lidé ve věku od 11 do 24 let viní 27 států EU spolu s Británií, Švýcarskem, Norskem, Ruskem a Tureckem, že nedělají dost v boji proti změnám klimatu a tím se dopouštějí porušování jejich práv na život, soukromí, rodinný život a nediskriminaci. Chtějí soudní cestou zajistit, aby státy situaci napravily. Vlády států ale tato obvinění odmítají a k soudu poslaly celkem 86 právníků.

Úspěch studentů by mohl mít vlivné důsledky

„Případ se týká článků 2, 3, 18 a 14 Evropské úmluvy o lidských právech, pokud jde o dopad změn klimatu, které mají za následek vlny veder a lesní požáry, jež ovlivňují životy a zdraví stěžovatelů,“ zahájila ve středu soudní řízení předsedající soudu Síofra O’Leary.

Rozhodnutí soudu jsou pro členské země právně závazná a jejich nedodržení se pojí s vysokými pokutami. Rozhodnutí soudu zároveň může poskytnout pokyny nebo doporučení národním soudům a také tvořit precedens a zvýšilo by tak šance na další klimatické soudní spory po celém světě – zejména ty, které tvrdí, že země mají povinnost chránit lidi před klimatickou krizí.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Nevídanost případu se pokusil naznačit Gearóid Ó Cuinn, ředitel organizace Global Legal Action Network (GLAN), která studenty podpořila. „Nikdy předtím se tolik států nemuselo bránit před soudem kdekoli na světě,“ řekl CNN.

Impulzem byly zničující požáry

Mladí Portugalci musí soudce přesvědčit, že jsou obětí globálního oteplování, a prokázat, že vlády mají zákonnou povinnost zajistit, aby se globální oteplování udrželo na 1,5 stupně Celsia v souladu s cíli pařížské dohody o klimatu z roku 2015.

Impulzem k podání žaloby byly lesní požáry v portugalském regionu Leira v roce 2017, které zabily více než sto lidí. Letošní léto se vyznačovalo napříč Evropou nezvykle vysokým počtem požárů a mladí Portugalci mají pocit, že státy nepodnikají dostatečné kroky, aby tomu zamezily.

Státy nesouhlasí a plánují společnou reakci

Obžalované státy se dohodly na společné reakci. Británie žalobu odmítla jako první. Tvrdí, že záležitost by neměl projednávat Evropský soud pro lidská práva, protože je to mimo jeho jurisdikci proto, že kromě Portugalska nejsou stěžovatelé občany žalovaných států.

Podle britského právního zástupce Sudhanshua Swaroopa měli mladí lidé nejprve projednat celou záležitost na národní úrovni, aby měly vnitrostátní soudy možnost vyjádřit se.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Právní zástupce Portugalska Ricardo Matos zpochybnil „status oběti“ žadatelů. Podle něj neprokázali přímou souvislost mezi emisemi států a škodami způsobenými lesními požáry v jejich zemi. „Klimatické změny dopadají na každého, nikdo by neměl mít speciální status oběti,“ argumentuje Matos.

Mimo soudní síň přišlo mladé Portugalce podpořit několik aktivistů z celého světa. „Přeji jim budoucnost, protože jsou velmi mladí,“ řekla o mladých žalobcích jedna ze starších švýcarských aktivistek. „Pravděpodobně tu nebudeme, abychom to viděli, ale pokud vyhrajeme, vyhrají všichni.“

Domů
Sdílet
Diskuse