Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK Ilona Hobzová
2. října 2023 v 10:40
Čas čtení 0:45

Vzdor českých lékařů a lékařek: Skoro pět tisíc z nich vypovědělo přesčasy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vzdor českých lékařů a lékařek: Skoro pět tisíc z nich vypovědělo přesčasy
Zdroj: Pixabay

Přesčasovou práci v prosinci vypovědělo asi 4900 lékařů. Na Facebooku o tom informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK).

Podle posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z roku 2021 je v akutní péči, která se týká zejména práce v nemocnicích, asi 22 600 lékařských úvazků.

„Kosmetické úpravy zákona nám nestačí“

Lékaři protestují proti legalizaci možnosti sloužit ročně až 832 přesčasových hodin, dosud zákoník práce počítal s polovinou. Podle zástupců sekce ale lékaři už v současné době v některých nemocnicích slouží víc. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden přislíbil, že navrhne další změnu zákona, která vrátí přesčasy na původní počty hodin.

18. září 2023 v 6:00 Čas čtení 10:06 Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek

Nemocnice uzavírají s lékaři dohody o dobrovolné přesčasové práci na celý rok. Lékaři je vypovídají, protože podle nich mají zákonem povolené limity v prosinci už vyčerpané. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí, požadování výpovědí z celého pracovního poměru a dalších,“ uvedli zástupci sekce.

Doplnili, že sice vnímají sliby politiků ohledně vrácení sporných částí zákoníku práce do původního stavu, to jim ale nestačí. „Reálný stav je nevyhovující, nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy, žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat a následně i kontrolovat,“ dodali. Sekce mladých lékařů ČLK má s ministry Válkem a Jurečkou (KDU-ČSL) jednat 20. října.

Domů
Sdílet
Diskuse