Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. října 2023 v 8:03
Čas čtení 0:58

Evropská unie i Gorbačov. Kdo historicky i v posledních letech získal Nobelovu cenu míru?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropská unie i Gorbačov. Kdo historicky i v posledních letech získal Nobelovu cenu míru?
Zdroj: TASR/AP

První Nobelova cena za mír byla udělena v roce 1901, od té doby se uděluje každoročně s výjimkou období válek a jiných mimořádných událostí.

V pátek obdržela za rok 2023 Nobelovu cenu za mír íránská bojovnice za ženská práva Narges Mohammadí. Kdo byli laureáti a laureátky minulých let? A kdo nás zaujal z historie?

6. října 2023 v 11:23 Čas čtení 0:17 Nobelovu cenu za mír získala uvězněná íránská bojovnice za ženská práva Nobelovu cenu za mír získala uvězněná íránská bojovnice za ženská práva

Laureáti*laureátky minulých let

2022
Lidskoprávní běloruský aktivista Ales Bjajacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinské Centrum pro občanské svobody.
2021
Filipínská novinářka Maria Ress a ruský novinář Dmitrij Muratov za úsilí o ochranu svobody projevu, která je nevyhnutelným předpokladem pro demokracii a trvalý mír.
2020
Světový potravinový program (WFP) za úsilí v boji proti hladu a potravinové nejistotě na celém světě.
2019
Etiopský premiér Abiy Ahmed za svou rozhodující iniciativu při řešení pohraničního konfliktu se sousední Eritreou.
2018
Gynekolog Denis Mukwege z Konga a Nádia Murád za úsilí směřující k tomu, aby se sexuální násilí přestalo používat jako zbraň v ozbrojených konfliktech.

Historičtí laureáti*laureátky

Mezinárodní červený kříž
Mezinárodní červený kříž je nositelem celkem čtyř Nobelových cen za mír. Poprvé se název hnutí při předávání ceny objevil hned roku 1901, kdy ji obdržel jeden z jeho spoluzakladatelů Jean Henri Dunant. Další Nobelovy ceny hnutí již samo za sebe obdrželo v letech 1917, 1944 a1963. 
Evropská unie
EU si Nobelovu cenu za svou dlouholetou úlohu při sjednocování kontinentu a podpoře demokracie a míru odnesla roku 2012.
Michail Gorbačov
Bývalý prezident Sovětského svazu získal Nobelovu cenu za mír roku 1990 za vedoucí úlohu, kterou sehrál při radikálních změnách ve vztazích mezi Východem a Západem.
Theodore Roosevelt
Nobelovu cenu za mír si odnesl ve svém prezidentském období roku 1906 za svůj podíl na ukončení krvavé války, kterou rozpoutaly dvě světové velmoci, Japonsko a Rusko.
Domů
Sdílet
Diskuse