Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
10. října 2023 9:28
Čas čtení 1:17

Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující
Zdroj: Unsplash/Fernando

Až 40 procent žactva devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti, vyplývá ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Podle nich jsou výsledky alarmující a vyžadují řadu opatření.

Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek. Data odborníci získali v květnu a červnu u více než 6000 dospívajících ze všech krajů.

10. října 2023 7:07 Čas čtení 1:23 Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit

Projekt je podle ústavu ve střední a východní Evropě unikátní. Vzhledem k znepokojujícím zjištěním je podle ústavu v Česku třeba zlepšit systém prevence, sdělil v tiskové zprávě mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Psychické problémy se projevují v útlém věku

Většina duševních onemocnění vzniká v dětství a dospívání, které jsou obdobími zvýšeného rizika a jsou tak důležitou dobou pro systematickou, cílenou a včasnou intervenci. Až 50 procent duševních onemocnění se projeve do 14 let věku. „Při chronickém nedostatku dětských psychologů a psychiatrů, který není možné ani při nejlepší vůli a vysokých investicích vyřešit v horizontu několika let, se musíme zaměřit právě na preventivní složku systému péče o duševní zdraví,“ uvedl ředitel NUDZ Petr Winkler.

7. září 2023 17:00 Čas čtení 1:43 Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže Bojuješ s panickými atakami nebo úzkostí? Česká appka ti pomůže

S těmi, kterých se duševní zdraví dětí týká, chce ústav uskutečnit také sérii jednání, kde jim představí možnosti reakcí na danou situaci. „V této oblasti NUDZ realizuje již několik projektů: například vytvořil program Všech pět pohromadě zaměřený na zvýšení duševní gramotnosti žáků, vyvíjí program pro rodiče dětí, které se potýkají s úzkostmi, či spolupracuje na dalších projektech s fondem UNICEF a Světovou zdravotnickou organizací (WHO),“ uvedl koordinátor a analytik monitoringu Matěj Kučera z NUDZ. Řadu edukativních materiálů pro mladé potýkající se s duševní nepohodou i jejich rodiče, jako například tipy, jak se zklidnit při panické atace, nabízí (NUDZ) na svém webu.

Anketa:
Cítil*a ses v posledním měsíci na dně?
Často.
Parkrát ano.
Ne, jsem v pohodě.
Často.
48 %
Parkrát ano.
34 %
Ne, jsem v pohodě.
18 %

Význam podpory duševního zdraví u dětí a mladých lidí si uvědomuje i ministerstvo školství. „Již ve Strategii 2030+ i dalších strategických dokumentech resortu jsme položili základy intenzivní podpoře duševního zdraví formou různých aktivit a intervencí, jako je rozvoj školních poradenských pracovišť, akcent na preventivní aktivity ve školách a podpora nespecifické primární prevence nebo celkově holistický přístup k podpoře bezpečného, zdravého a vstřícného prostředí ve školách a školských zařízeních,“ doplnil státní tajemník na ministerstvu školství Ondřej Andrys.

Domů
Sdílet
Diskuse